Οι παράγοντες κινδύνου, οι νέες καινοτόμες θεραπείες που βρίσκονται στην επιστημονική φαρέτρα, καθώς και τα αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης, τονίστηκαν σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), στο πλαίσιο του Επίσημου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος.
Βάσει στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο καρκίνος του ήπατος κατέχει την 3η θέση σε θανάτους παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα είναι δεύτερος στους άντρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε, οι παράγοντες κινδύνου:
-περιλαμβάνουν σε ποσοστό 40% την ηπατίτιδα Β που μπορεί να εκριζωθεί με τον εμβολιασμό,
-σε ποσοστό 40% την ηπατίτιδα C που μπορεί να εκριζωθεί με θεραπείες,
-σε ποσοστό 11% την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και,
-το υπόλοιπο οφείλεται στην παχυσαρκία και το διαβήτη, που συχνά οδηγούν σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, καθώς και στη χειρότερη μορφή της νόσου, τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.
Οι θεραπευτικές εξελίξεις
Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος, «λύνοντας» ουσιαστικά τα χέρια των γιατρών και δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο καρκίνος είναι εξαιρέσιμος ή τοπικά αντιμετωπίσιμος, οπότε η πρόγνωση μπορεί να είναι ικανοποιητική.
Ωστόσο, για τη μεταστατική νόσο δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος θεραπευτικές επιλογές για την ανακούφιση των ασθενών, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Σήμερα το οπλοστάσιο για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνει 7 θεραπείες πρώτης και δεύτερης γραμμής, με «πρωταγωνιστές»:
-τις ανοσοθεραπείες και,
-τους αγγειογενετικούς παράγοντες.
«Όλο και περισσότερα είναι τα όπλα που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας για την καταπολέμηση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Η εξατομικευμένη προσέγγιση, με την χρήση νέων καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών, οι οποίες είναι βασισμένες στην βιολογία του νοσήματος, και η ανοσοθεραπεία, που έχει αλλάξει την ιστορία σε πολλούς τύπους καρκίνου, επιτρέπουν επιτέλους στους ασθενείς μας και σε μας τους θεράποντες γιατρούς τους να ελπίζουμε», ανέφερε η Πρόεδρος Δ.Σ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, αναφερόμενη στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τη νόσο.
Ενημέρωση και πρόληψη
Όπως τόνισαν οι ειδικοί, για να υπάρξει σημαντικό όφελος απαραίτητη είναι η πρόληψη.
Η πρόληψη της νόσου συνίσταται:
-στην αποφυγή των αιτιών που προκαλούν χρόνια ηπατοπάθεια και,
-στην έγκαιρη θεραπεία ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα, προτού αναπτυχθεί κίρρωση του ήπατος.
Η πρόληψη για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, περιλαμβάνει:
-τακτικό έλεγχο του ήπατος, πάντα υπό την επίβλεψη του θεράποντα ιατρού (ηπατολόγου ή ογκολόγου), ο οποίος δίνει τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά συχνότητα του ελέγχου, κατά περίπτωση.
-Το υπερηχογράφημα ήπατος είναι η βασική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
Ο Βασίλης Γράβαρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Προμηθέα προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας:
«Η ενημέρωση αμφότερων των ασθενών ήπατος, των συγγενών αυτών, καθώς και του γενικού πληθυσμού που ενδέχεται να ανήκει σε ομάδα υψηλού ρίσκου χωρίς να το γνωρίζει, πάντοτε αποτελούν το καλύτερο «εμβόλιο» απέναντι σε μια παγκόσμια συνεχιζόμενη πανδημία, όπως αυτή του καρκίνου του ήπατος, η οποία εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από τα συστήματα υγείας».
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα του Συλλόγου «Προμηθέας»: helpa-prometheus.gr