Υψηλότερο κίνδυνο κατά 4 – 6,5 φορές να αναπτύξουν σοβαρή θρόμβωση διατρέχουν οι ασθενείς με καρκίνο από τον γενικό πληθυσμό.
Ένας στους 5 ογκολογικούς ασθενείς θα εμφανίσει κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου του θρόμβωση.
Η φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) είναι μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή σε ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα και αποτελεί δε μια συχνή αιτία θανάτου των ασθενών αυτών, η οποία μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί , όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).
Ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) εμφανίζεται υψηλότερος σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου.
Η θρόμβωση μπορεί να καθυστερήσει την αγωγή για τον καρκίνο, να επιβαρύνει την εξέλιξη και την πρόγνωση του καρκίνου και κατά συνέπεια να αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες κινδύνου, τρεις θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα να αναπτύξει ένας ογκολογικός ασθενής φλεβική θρόμβωση:
-ο τύπος καρκίνου με τον οποίο έχει διαγνωστεί,
-ο τρόπος αντιμετώπισης του και,
-παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ασθενή όπως π.χ. ατομικό ιστορικό, σωματικό βάρος, κάπνισμα κοκ.
Τόσο οι καρδιολογικές όσο και οι ογκολογικές κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη χορήγηση προφυλακτικής αγωγής με αντιπηκτικά για συγκεκριμένες ομάδες καρκινοπαθών.
Η θρομβοπροφύλαξη συνιστάται για τους περισσότερους νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς και για πολλούς εξωτερικούς καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο στάδιο της χημειοθεραπείας και εμφανίζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΦΘΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ