Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η τρίτη σε σειρά κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος μετά από τους καρκίνους του ενδομήτριου και του τραχήλου.
Όμως, προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους και οι δύο προαναφερθέντες καρκίνοι μαζί.
Αυτό οφείλεται στο ότι η πρόληψη και έγκυρη διάγνωση δεν είναι εφικτή, λόγω της μη ύπαρξης πρώιμων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων και προληπτικής διαγνωστικής εξέτασης.
Έτσι, 70% περίπου των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια με αποτέλεσμα η συνολική 5ετης επιβίωση να κυμαίνεται περίπου στο 30%.
“Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ορισμένους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου (Risk factors) στη επιδημιολογία του καρκίνου των ωοθηκών“, λέει ο κ. Ελευθέριος Αναστασάκης, MD, PhD, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Εμβρύου & Γυναικολογικών Υπερήχων, ΓΑΙΑ Μαιευτική – Γυναικολογική. και στην συνέχεια αναφέρει τους παράγοντες κινδύνου:
–Το ιστορικό κύησης και πρώτου τοκετού σε ηλικία κάτω των 25 ετών,
–η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και,
-ο θηλασμός, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 30 έως 60%.
–Αντίθετα, άτοκες γυναίκες ή γυναίκες με ηλικία άνω των 35 ετών κατά τον πρώτο τοκετό εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
–Οικογενειακό ιστορικό με 2 ή περισσότερες συγγενείς πρώτου βαθμού πάσχουσες από καρκίνο ωοθηκών ή με μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2 έχει βρεθεί ότι συνοδεύονται με έναρξη της νόσου σε νεαρή ηλικία.
“Τονίζεται όμως ότι οι ασθενείς αυτοί αποτελούν μόνο το 5% των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο της ωοθήκης.
Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν έχει χαρακτηριστική συμπτωματολογία ώστε να υποψιαστεί κάτι η ασθενής“, επισημαίνει ο κ. Αναστασάκης.
Στα αρχικά στάδια, συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα μιας γυναικολογικής εξέτασης.
Μόνο όταν αυξηθεί σημαντικά το μέγεθος του όγκου. προκαλούνται ήπια και άτυπα γαστρεντερικά ενοχλήματα.
Πρόληψη
-Η ετήσια γυναικολογική εξέταση,
-ο διακολπικός υπέρηχος των ωοθηκών,
-η συμπληρωματική Doppler και τρισδιάστατη απεικόνιση (TVS-3D), και,
-η διενέργεια καρκινικών δεικτών (Ca 125) , αποτελούν διαγνωστική ευκαιρία στην έγκαιρη διάγνωση αυτής της νεοπλασίας.
Σε κάθε περίπτωση τυχόν άτυπα συμπτώματα επιβάλλουν την επίσκεψη στον γυναικολόγο.
Χειρουργική επέμβαση
Κυρίαρχο ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών έχει η χειρουργική επέμβαση μολονότι στο 90% των ασθενών μόνη της δεν επαρκεί, αλλά απαιτείται και χημειοθεραπεία.
“Στο μαιευτήριο ΓΑΙΑ πραγματοποιούνται, μετά από συνεδρίαση του ογκολογικού συμβουλίου, οι πρωτογενείς και δευτερογενείς χειρουργικές επεμβάσεις σταδιοποίησης και ογκομείωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιτευχθεί η επιτυχής αντιμετώπιση της νόσου και με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, σε επιλεγμένα περιστατικά“, καταλήγει ο κ. Ανστασάκης.