Βάσιμες ελπίδες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αναπτύξει θεραπείες για πολλές μορφές του καρκίνου, γεννά επιτυχημένο πείραμα επιστημόνων στη Βρετανία.
Η έρευνα από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου πέτυχε να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία νέας φαρμακευτικής θεραπείας για παιδιά με θανατηφόρα μορφή καρκίνου, που εδώ και πάνω από μισό αιώνα δεν έχει σημειώσει βελτίωση στο ποσοστό επιβίωσης.
Όπως αποκαλύπτεται στην επιθεώρηση Cancer Discovery, η επιτυχημένη εφαρμογή της τελευταίας τεχνολογίας στη δημιουργία και ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για κάθε μορφή καρκίνου ανοίγει νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου νόσου, σύμφωνα με ειδικούς.
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να μεταμορφώσει την ανακάλυψη φαρμάκων», ανέφερε ο Κρίστιαν Χέλιν, εκτελεστικός διευθυντής στο ICR, όπου μια ομάδα επιστημόνων γιατρών και αναλυτών δεδομένων έφερε σε επιτυχές πέρας την έρευνα αυτή.
«Στη συγκεκριμένη μελέτη η χρήση τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε έναν νέο συνδυασμό φαρμάκων που φαίνεται να είναι υποσχόμενος για την μελλοντική θεραπεία ορισμένων παιδιών με ανίατο καρκίνο στον εγκέφαλο», εξήγησε ο καθηγητής Χέλιν.
«Είναι συναρπαστικό να αναλογιστεί κανείς ότι αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα θεραπείας που προτείνει η τεχνητή νοημοσύνη και θα βοηθήσει τους ασθενείς», προσθέτει.
Επιστήμονες της πληροφορικής και ειδικοί ογκολόγοι στο ICR χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν ότι ο συνδυασμός δύο φαρμακευτικών ουσιών, του εβερόλιμους με τη βανδετανίμπη μπορεί να βοηθήσει να θεραπευθεί μια σπάνια και ταχεία μορφή εγκεφαλικού όγκου στα παιδιά με την ονομασία Διάχυτο Γλοίωμα του Εγκεφαλικού Στελέχους (DIPG).
Σήμερα, όγκοι όπως το DΙPG είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν χειρουργικά από τα παιδιά διότι είναι διάχυτοι, που σημαίνει ότι δεν έχουν συγκεκριμένα όρια ώστε να απομακρυνθούν.
Ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι το εβερόλιμους ενισχύσει την ικανότητα της βανδετανίμπης να επενεργήσει και να θεραπεύσει τον καρκίνο αυτόν.
Ο συνδυασμός ήδη αποδείχθηκε επιτυχημένος σε ποντίκια και πλέον δοκιμάζεται και σε παιδιά.
Οι ειδικοί ελπίζουν πλέον να τον δοκιμάσουν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό παιδιών σε πλήρεις κλινικές μελέτες.
Το αρχικό πείραμα έδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των ποντικιών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία, αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με όσα λάμβαναν τη συνήθη θεραπεία.