Το ιαπωνικό βότανο με την ονομασία knotweed, το οποίο είναι ιδιαίτερα ικανό στο να εισβάλλει σε κήπους και κτίρια, περιέχει μια χημική ουσία που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα συντηρητικό (το νιτρώδες) σε αλλαντικά, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.
Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό έκανε πολλούς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου του Reading, να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Το πρότζεκτ PHYTOME πέτυχε να αναπτύξει επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με πρόσθετα φυσικά υποκατάστατα που μειώνουν τα καρκινογόνα νιτρώδη, τα οποία προστίθεται τεχνητά για την συντήρηση των κρεάτων. Τα λουκάνικα και τα ζαμπόν που δημιουργήθηκαν, περιείχαν ένα μείγμα φυτών και φρούτων, όπως δεντρολίβανο, πράσινο τσάι και ρεσβερατρόλη. Αυτή είναι μια ουσία από το ιαπωνικό knotweed.
Εκτός από την ανάπτυξη μαγειρεμένων και ξηρών αλλαντικών που αντικατέστησαν τα νιτρώδη με αυτές τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης το εάν αυτά τα υποκατάστατα έχουν επίδραση στον οργανισμό, όπως τα νιτρώδη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research, οι ερευνητές συνέκριναν τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα με συμβατικά επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, καθώς και λευκά κρέατα.
Διαπίστωσαν ότι τα ενδεικτικά σημάδια περιεκτικότητας σε νιτρώδη άλατα στα κόπρανα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα δύο ειδικά παρασκευασμένα κρέατα. Μάλιστα ήταν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο των ατόμων που τρέφονταν με ελάχιστα επεξεργασμένο λευκό κρέας.
Ο Gunter Kuhnle, καθηγητής στο τμήμα Διατροφής και Επιστήμης των Τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε:
«Οι τρέχουσες ανησυχίες σχετικά με το πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχουν συχνά επικεντρωθεί στο ρόλο των νιτρωδών και στη σχέση τους με τον καρκίνο. Το πρότζεκτ PHYTOME αντιμετώπισε το ζήτημα δημιουργώντας επεξεργασμένα προϊόντα κόκκινου κρέατος που αντικαθιστούν τα νιτρώδη με φυτικές εναλλακτικές λύσεις.
Τα τελευταία μας ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση φυσικών πρόσθετων στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μειώνει τη δημιουργία ενώσεων στο σώμα που συνδέονται με τον καρκίνο. Μάλιστα, αυτά τα φυσικά πρόσθετα φάνηκαν να έχουν κάποια προστατευτική δράση ακόμη και όταν το κόκκινο κρέας εξακολουθούσε να περιέχει νιτρώδη άλατα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυσικά πρόσθετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν μερικές από τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των νιτρωδών, ακόμη και σε τρόφιμα όπου δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν πλήρως τα νιτρώδη”.
Ένα σημαντικό θέμα για την ομάδα ήταν πώς η περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα στο πόσιμο νερό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον σχηματισμό νιτρωδών, που παράγονται στο σώμα, όπως είχε βρεθεί σε προηγούμενη έρευνα. Έτσι οι ερευνητές φρόντισαν ώστε οι συμμετέχοντες στην έρευνα να πίνουν νερό τόσο χαμηλής, όσο και με υψηλότερης συγκέντρωσης νιτρωδών αλάτων σε ξεχωριστές περιόδους δοκιμών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κόκκινα κρέατα που δημιουργήθηκαν από το πρότζεκτ PHYTOME παρήγαγαν χαμηλότερα επίπεδα νιτρωδών στο σώμα από τα συμβατικά κόκκινα κρέατα, ή από τα μη επεξεργασμένα λευκά κρέατα.
Πηγές: https://www.sciencedaily.com, https://www.studyfinds.org, https://medicalxpress.com