Η μεγάλη αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι ραγδαίες αλλαγές στη χρήση και χορήγηση φαρμάκων έχει πυροδοτήσει πόλεμο ανακοινώσεων από τους Συλλόγους των γιατρών και των ασθενών.
Έντονη η αγωνία των ασθενών με καρκίνο οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία:
– Πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά, κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα
– Πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, νέα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα μόνο αφού πρώτα έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της Ε.Ε.. Στην πράξη αυτό σημαίνει 3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό!
– Πρόσβαση στα νέα φάρμακα εξατομικευμένης ιατρικής (personalized medicine) και στους νέους καρκινικούς δείκτες (biomarkers) που καθορίζουν ποιοί ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τα φάρμακα αυτά.
– Πρόσβαση στις νέες διαγνωστικές εξετάσεις που καθορίζουν, βάσει της παθολογο-ανατομικής εξέτασης του όγκου, αν ανταποκρίνεται σε χημειοθεραπεία. Δηλαδή, να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι ασθενείς σγκεκριμένων μορφών καρκίνου αν χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, με κέρδος και για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα υγείας.
Οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την υγεία έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους ασθενείς, που δεν γνωρίζουν αν αύριο μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με τα ίδια φάρμακα.
Οι ασθενείς δεν διαφωνούν με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας, όχι όμως εις βάρος τους. Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν για τα αντινεοπλασματικά φάρμακα, διότι ακόμη και ελάχιστες διακυμάνσεις στη δραστική ουσία, μεταξύ πρωτοτύπου φαρμάκου και γενοσήμου μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο επιδιωκόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και στη πρόκληση ανεπιθυμήτων ενεργειών.
Μόνο ένας εξειδικευμένος ογκολόγος-παθολόγος μπορεί να αποφασίζει για το ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για συγκεκριμένο ασθενή. Για το λόγο αυτό, οι ογκολογικοί ασθενείς είναι αντίθετοι με τη ρύθμιση που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν πρωτότυπο αντινεοπλασματικό φάρμακο με άλλο αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου ποιότητας γενόσημο που δεν έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους.
Συμφωνούμε ως Έλληνες για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, όχι όμως χωρίς αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της ποιότητας των πρώτων υλών, των μεθόδων παραγωγή και της συσκευασίας του τελικού προϊόντος.
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στις νέες στοχευμένες θεραπείες, ούτε και για τα «ορφανά» φάρμακα που απευθύνονται στις σπάνιες ασθένειες , μεταξύ των οποίων υπάρχουν και σπάνιες μορφές καρκίνου.