Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων προϊόντων με πρόσθετα λιπαρά και ζάχαρη.
Οι ευεργετικές επιδράσεις μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής περιλαμβάνουν και την πρόληψη του καρκίνου, πώς επιδρούν όμως τα διάφορα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό ώστε να αποτρέψουν τη νόσο;
Ο μη κερδοσκοπικός αμερικανικός οργανισμός Environmental Working Group, μέσα από την ειδική δίαιτα που σχεδίασε ενάντια στον καρκίνο, την Cancer Defense Diet, παρουσιάζει ποιες είναι οι εννέα ομάδες τροφών που παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία από τη νόσο και εξηγεί πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.
Δείτε ποιες είναι οι εννέα ομάδες τροφών με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση, ποιοι είναι οι κυριότεροι «εκπρόσωποι» κάθε ομάδας και πώς επιδρούν στον οργανισμό ώστε να τον προστατεύσουν από τον καρκίνο.
1. Κόκκινα, μοβ και μπλε φρούτα και λαχανικά
Εκπρόσωποι: Μούρα, κόκκινο σταφύλι, κόκκινο λάχανο, κεράσι, κόκκινο κρεμμύδι, κοκκινόφυλλο μαρούλι, μελιτζάνα, ραπανάκι, μαύρο φασόλι, δαμάσκηνο.
Οφέλη: Αυτές οι σκουρόχρωμες τροφές φυτικής προέλευσης παρέχουν πληθώρα βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, καθώς και ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου.
2. Ψάρια και θαλασσινά με κόκκινο χρώμα
Εκπρόσωποι: Σολομός, αστακός, καβούρι, καραβίδα, πέστροφα.
Οφέλη: Τα ψάρια και τα θαλασσινά με κόκκινο χρώμα είναι καλή πηγή καθαρής πρωτεΐνης και παρέχουν ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η ασταξανθίνη έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαρκινική δράση στο πλαίσιο δοκιμών στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα, ενώ στον άνθρωπο μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες.
3. Κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά
Εκπρόσωποι: Ντομάτα, καρότο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρπούζι, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριά, γκουάβα, σπαράγγι, κόκκινο λάχανο, κολοκύθι, μπιζέλι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, γλυκοπατάτα.
Οφέλη: Όλες αυτές οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Σε μικρές δόσεις, τα καροτενοειδή δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα και ενδεχομένως ενάντια στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Επίσης, εργαστηριακές μελέτες έχουν υποδείξει ότι και τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
4. Βότανα και μπαχαρικά
Εκπρόσωποι: κουρκουμάς (κιτρινόριζα), τζίντζερ (πιπερόριζα), πιπέρι, κάρδαμο.
Οφέλη: Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική έχει διττό ρόλο, αφού αφενός μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στις φλεγμονές και σε καρκινικές μεταλλάξεις και αφετέρου αποτρέπει την υπερβολική χρήση αλατιού και ζάχαρης.
5. Υγιεινά έλαια, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και σπόροι
Εκπρόσωποι: Σολομός, μπακαλιάρος, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα, ελαιόλαδο, καρθαμέλαιο, λάδι κανόλα, λιναρόσπορος, καρύδια.
Οφέλη: Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπία ως προς τον τύπο λιπαρών που καταναλώνονται. Η κατανάλωση κορεσμένων, επεξεργασμένων και υδρογονωμένων ελαίων πρέπει να είναι περιορισμένη, καθώς προωθούν τις φλεγμονές, ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών, καθώς μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από την καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες ασθένειες.
6. Σταυρανθή λαχανικά
Εκπρόσωποι: Λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, λαχανίδα, κουνουπίδι, κράμβη.
Οφέλη: Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Τα λαχανικά αυτά παρέχουν πληθώρα ωφέλιμων ουσιών, όπως οι ισοθειοκυανάτες και το φλαβονοειδές λουτεολίνη. Οι ισοθειοκυανάτες εκτιμάται ότι προωθούν την ανάπλαση του DNA, ενώ η λουτεολίνη έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
7. Υγιεινές πρωτεΐνες
Εκπρόσωποι: Φασόλια, μπιζέλι, ψάρι, πουλερικά, φακές, ξηροί καρποί, σπόροι.
Οφέλη: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που υπάρχουν στις παραπάνω πρωτεϊνούχες τροφές συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Παράλληλα, ο κίνδυνος καρκίνου (κυρίως του παχέος εντέρου) μπορεί να μειωθεί χάρη στην αντικατάσταση ανθυγιεινών πηγών πρωτεΐνης (π.χ. αλλαντικά) με άλλες, πιο υγιεινές.
8. Λειριοειδή
Εκπρόσωποι: Κρεμμύδι, σκόρδο, εσαλότ, πράσο, σχοινόπρασο.
Οφέλη: Τα Λειριοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που χαρακτηρίζονται από την περιεκτικότητά τους σε ολεανολικό οξύ, το φλαβονοειδές καιμφερόλη και άλλες θειούχες ενώσεις. Τα συστατικά αυτά δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε άλλους καρκίνους του πεπτικού.
9. Προϊόντα ολικής άλεσης
Εκπρόσωποι: Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρόμη, πλιγούρι, κριθάρι ολικής άλεσης, φαγόπυρο (μαυροσίταρο), κινόα, καλαμπόκι.
Οφέλη: Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.