Το καλύτερο “όπλο” κατά του καρκίνου αποδεικνύεται η σωστή διατροφή όπως δείχνουν πλέον όλες οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες.
Την ουσιαστική σχέση που έχει η καθημερινή μας διατροφή με πολλούς τύπους καρκίνου (κυρίως με τους δύσκολα αντιμετωπίσιμους) που απασχολούν την καθημερινή ιατρική πρακτική, δείχνουν όλες οι έρευνες.
Ειδικότερα η σχέση των καρκίνων με την διατροφή είναι ουσιαστική, και αποδείχτηκε ότι η διατροφή εμπλέκεται και στην επίπτωση των καρκίνων αλλά και στην μεγαλύτερη διατήρηση της ύφεσης στον ογκολογικό ασθενή, όπως επίσης, εμπλέκεται ουσιαστικά, στην ποιότητα ζωής του ογκολογικού ασθενούς.
Απεδείχθη δηλαδή, ότι η καθημερινή μας διατροφή, είναι ένα εργαλείο, το οποίο κατάλληλα χρησιμοποιούμενο από την κοινωνία και από το οργανωμένο κράτος, είναι σε θέση να μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά και την επίπτωση του καρκίνου και την επιβίωση του ασθενούς όπως και την ανταπόκρισή του στην θεραπεία αλλά και την ποιότητα ζωής του.
H πρώιμη αναγνώριση της καχεξίας στους ογκολογικούς ασθενείς είναι ουσιαστικό εργαλείο για την μείωση της θνητότητας των ογκολογικών ασθενών ενισχύοντας σε χρόνο κατάλληλο την διατροφική του υποστήριξη, πράγμα που εναπόκειται αποκλειστικά στην πρώιμη διάγνωση που πρέπει να εφαρμόσουν οι ιατροί, ώστε να εμπεδώσουν τους ποικίλους τρόπους αξιολόγησης της θρέψης των ασθενών.
Σημαντική είναι η υπευθυνότητα των κλινικών ιατρών στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την εμπέδωση και μόνιμη διεκπεραίωση των πρακτικών της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου, η οποία είναι σε θέση να οδηγήσει σε πλήρη ίαση, λένε οι ειδικοί.