Μία νέα εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει 5 μορφές καρκίνου αρκετά χρόνια νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους διάγνωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες.
Η εξέταση αυτή έχει αναπτυχθεί από την εταιρία Sino-US και κατάφερε να ανιχνεύσει την παρουσία καρκίνου στο 91% των εθελοντών οι οποίοι δεν είχαν συμπτώματα όταν λήφθηκε το δείγμα αίματος, αλλά διαγνώστηκαν με καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα ή του ήπατος 1-4 χρόνια αργότερα.
Η έρευνα που εξέτασε την αποτελεσματικότητα της εξέτασης αίματος δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
«Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο με βάση το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία ή άλλους παράγοντες κινδύνου», είπε ο Kun Zhang, επικεφαλής του τμήματος βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλότερα όταν η νόσος αντιμετωπίζεται στα πρώιμα στάδια με φάρμακα, ακτινοθεραπεία ή χειρουργική αφαίρεση.
Δυστυχώς, σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο εγκαίρως.
Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος από σχεδόν 600 άτομα που είχαν λάβει μέρος σε μία 10ετή μελέτη 120.000 εθελοντών από την Κίνα, η οποία διεξήχθη ανάμεσα στα έτη 2007 και 2017.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ερευνητές λάμβαναν τακτικά δείγματα αίματος από τους εθελοντές.
Για 191 εθελοντές που διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα διαγνωστική εξέταση για να αναλύσουν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί μέχρι και 4 χρόνια νωρίτερα.
Η εξέταση κατάφερε να ανιχνεύσει επίσης τον καρκίνο (με ακρίβεια 88%) σε 113 ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί όταν έγινε η λήψη των δειγμάτων αίματος.
Η τεχνική που χρησιμοποιεί η εξέταση έχει αναπτυχθεί σε περίπου 10 χρόνια και μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο στο ασυμπτωματικό στάδιο βασιζόμενη σε μία βιολογική διαδικασία που λέγεται ανάλυση μεθυλίωσης του DNA.
Η τελευταία, εξετάζει την παρουσία ειδικών μεταβολών του DNA που σχετίζονται με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της εξέτασης στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.
Ο καρκίνος αποτελεί σήμερα μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και προκαλεί σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το 2018, ο καρκίνος του πνεύμονα προκάλεσε 1.76 εκατομμύρια θανάτους, ο καρκίνος του παχέος εντέρου 862.000, ο καρκίνος του στομάχου 783.000, ο καρκίνος του ήπατος 782.000 και ο καρκίνος του οισοφάγου 508.000.