Οι ειδικοί τονίζουν πως όσο νωρίτερα εντοπισθεί ο καρκίνος του παχέως εντέρου, τόσο πιο εύκολο είναι να καταπολεμηθεί.
Στην Ελλάδα ο καρκίνος του παχέως εντέρου αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τον τρίτο στις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής της νόσου υπολογίζεται σε 6% στο γενικό πληθυσμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τον καρκίνο του παχέως εντέρου είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, όσοι έχουν πολύποδες στο παχύ έντερο, οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέως εντέρου – ορθού.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου διαδραματίζουν η κακής ποιότητας διατροφή και το κάπνισμα. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι 2 από τα 3 περιστατικά καρκίνου παχέως εντέρου μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στη διατροφή, με αποφυγή του καπνίσματος και με φυσική άσκηση