Μπορεί να μη διανύουμε το μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, αλλά η ενημέρωση θα πρέπει να διατηρείται 12 μήνες το χρόνο ώστε οι ελληνίδες να είναι υποψιασμένες και να εντοπίζουν νωρίς κάθε ύποπτη αλλαγή στο στήθος τους, λένε οι ειδικοί επιστήμονες.
Εξάλλου οι επιστήμονες εστιάζουν στην έγκαιρη διάγνωση αφού η συγκεκριμένη μορφή της νόσου όπως αποδεικνύουν οι επιστημονικές έρευνες, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αρκεί να διαγνωσθεί πολύ γρήγορα σε αρχικά στάδια.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 430.000 γυναίκες με καρκίνου του μαστού, ενώ περισσότερες από 130.000 πεθαίνουν από την νόσο.
Στην Ελλάδα, εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, ενώ περίπου 1.600 Ελληνίδες χάνουν τη ζωή τους από την ασθένεια.
Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί εγκαίρως, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα του σώματος, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών μετά από 5 χρόνια ξεπερνά το 95%.
Ωστόσο, η Ελλάδα ανήκει δυστυχώς στις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να ελέγχεται πιο δύσκολα και να αυξάνονται οι πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου σε γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες ή σε άλλα σημεία του σώματος.
Περίπου στο 50% των ασθενών στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν εντοπίστηκε εγκαίρως, αναπτύσσεται μεταστατικός καρκίνος και ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι 18 έως 30 μήνες.