Περίπου 5,5 εκατομμύρια ζωές γυναικών το χρόνο –όσο ο πληθυσμός της Δανίας- μέχρι το 2030 θα αφαιρεί ο καρκίνος, προειδοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες στη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Καρκίνου που πραγματοποιείται στο Παρίσι, αναφέρει η εφημερίδα «The Guardian» .
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση σχεδόν κατά 60% σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια ανάλυση που παρουσίασε η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου (American Cancer Society, ACS) και κυκλοφόρησε την Τρίτη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται μαζί με το προσδόκιμο ζωής, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων από καρκίνο θα καταγράφεται στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι περισσότερες από τις μορφές καρκίνου που θα σκοτώνουν τις γυναίκες των χωρών αυτών ως επί το πλείστον μπορούν να προληφθούν.
Οι θανατηφόρες μορφές αυτής της ασθένειας είναι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καθώς και οι όγκοι στα αναπνευστικά όργανα, προειδοποιούν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και στην Κίνα μία από τις κύριες αιτίες θανάτου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ενώ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε γυναίκες που ζουν στην Αφρική
«Οι περισσότεροι από τους θανάτους σημειώνονται σε νέες και μεσήλικες γυναίκες», δημιουργώντας ένα βαρύ φορτίο τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για τις εθνικές οικονομίες, τόνισε η Sally Cowal, αντιπρόεδρος υπεύθυνη για την παγκόσμια υγεία της ACS, η οποία συνέταξε την έκθεση σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Merck.
Μια δεύτερη έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, την περασμένη Τετάρτη, λέει ότι ο αριθμός των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί σε 3,2 εκατομμύρια το χρόνο μέχρι το 2030, από 1,7 εκατομμύρια που ήταν το 2015.
Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο αριθμός των διαγνώσεων θα μπορούσε «να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 25% και σε απόλυτους αριθμούς να ξεπεράσει τις 700.000 περιπτώσεις μέχρι το 2030», κυρίως στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες», αναφέρει το Lancet.
Ο καρκίνος ήδη, σκοτώνει μία στις επτά γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση του ACS και αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.