Επιτυχημένη δοκιμή ενός πειραματικού φαρμάκου που αναχαιτίζει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος, ανακοίνωσαν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Κλάρκσον του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας Βλαστοκυττάρων Καρκίνου, ανέπτυξαν μια δραστική ουσία που αναστέλλει τη δράση του γονιδίου Bc13, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην μεταστατικότητα του καρκίνου.
«Αποδείξαμε πως καταστέλλοντας το γονίδιο Bc13, μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του καρκίνου σε ποσοστό πάνω από 80%», σχολιάζει ο Δρ Κλάρκσον μετά την χορήγηση της δραστικής ουσίας σε ποντίκια που είχε σαν αποτελέσμα την πλήρη αναστολή της ανάπτυξης των μεταστατικών όγκων.
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να βρουν ένα φάρμακο που να αναστέλλει τη δράση του γονιδίου Bc13. Μέχρι σήμερα, παρά τις μεγάλες προόδους στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στα αρχικά στάδιά του, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς τελικού σταδίου με μεταστάσεις είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα αναστρέφουν ή έστω θα επιβραδύνουν την πρόοδο του μεταστατικού καρκίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο οφείλεται στις μεταστάσεις των όγκων σε άλλα σημεία του οργανισμού του ασθενούς. Στον καρκίνο του μαστού, μπορεί να εμφανιστεί μετάσταση ακόμα και πολλά χρόνια μετά την αρχική διάγνωση της νόσου.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με χρηματοδότηση της φαρμακευτικής εταιρείας Tiziana Pharmaceuticals, ετοιμάζεται να προχωρίσει σε κλινικές δοκιμές του πειραματικού σκευάσματος σε ανθρώπους, αν και θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να προκύψει το τελικό φάρμακο για εμπορική χρήση.