Νεοπλασίες

Η σχέση της ζάχαρης με τον καρκίνο

Η σχέση της ζάχαρης με τον καρκίνο

Tα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζάχαρη και τον καρκίνο είναι μπερδεμένα, καθώς πολλές φορές παρουσιάζονται με έναν τρόπο παραπλανητικό, προκαλώντας ανησυχία στους ανθρώπους. Ωστόσο, αν μάθουμε λίγα πράγματα για την επιστήμη που υπάρχει πίσω από τα τρόφιμα και τον καρκίνο, ίσως να καταφέρουμε να κάνουμε πιο καλές διατροφικές επιλογές που θα ωφελήσουν την υγεία μας.

Η ιδέα που υπάρχει ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο δεν είναι η σωστότερη, καθώς κάθε κύτταρο του σώματος μας τρέφεται από τη ζάχαρη. Ο οργανισμός μας χρειάζεται γλυκόζη, ή αλλιώς ζάχαρη, για να έχει ενέργεια. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, το σώμα μας θα παράξει ζάχαρη από άλλες πηγές, όπως πρωτεΐνες και λιπαρά.

Συνεπώς, τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, όπως ακριβώς και τα υγιή κύτταρα, άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο, μιας και η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα στο σώμα μας.

Χρειάζεται να ανησυχούμε για τη ζάχαρη;

Παρόλο, λοιπόν, που η ζάχαρη δεν αποτελεί τροφή του καρκίνου, είναι καλή ιδέα να μειώσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά. Η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης θα μειώσει και την παραγωγή της ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα και υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Για τα υγιή κύτταρα, αυτό είναι πολύ καλό, γιατί τα κύτταρα του σώματος μας μεγαλώνουν, διαιρούνται, πεθαίνουν και αντικαθίστανται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας της ζωής. Ωστόσο, και τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να ενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, όταν το σώμα μας παράγει υπερβολική ινσουλίνη. Επομένως, κάποια ποσότητα ινσουλίνης είναι φυσιολογική για τον οργανισμό, όμως η υπερβολική ινσουλίνη κάνει γόνιμο το έδαφος για την ανάπτυξη και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός πολύ επιζήμιο.

Πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη;

Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη στη ζωή μας, ούτε και κάθε είδους υδατάνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες πηγές για πιο υγιεινούς και σύνθετους υδατάνθρακες που αποτελούν προστασία κατά του καρκίνου είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα τρία στοιχεία που βοηθούν στη μείωση της ποσότητας ινσουλίνης που παράγεται από το σώμα όταν τρώμε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και οι ίνες όταν καταναλώνονται ακόμα και με τον πιο απλό υδατάνθρακα, βοηθούν το σώμα να παράγει λιγότερη ινσουλίνη σε σχέση με τη ζάχαρη. Με άλλα λόγια, αν καταναλώσουμε ζάχαρη μαζί με λίγη πρωτεΐνη, λιπαρά ή ίνες, το σώμα μας δεν θα παράγει τόση πολύ ινσουλίνη, καθώς η ζάχαρη θα επεξεργαστεί πιο αργά από τον οργανισμό.

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτό, ας σκεφτούμε το εξής παράδειγμα. Η ποσότητα της ινσουλίνης που παράγει το σώμα όταν τρώμε ένα φρούτο είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη ποσότητα που παράγεται όταν πίνουμε το χυμό του φρούτου, καθώς ο ολόκληρος καρπός περιέχει ίνες, οι οποίες εξισορροπούν τα σάκχαρα του φρούτου. Επιπλέον, όταν τρώμε σνακ, είναι προτιμότερο να φάμε ένα φρούτο και μια χούφτα ξηρών καρπών, οι οποίοι περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά και ίνες, που μπορούν να εξισορροπήσουν την ινσουλίνη, παρά δυο φρούτα σκέτα, που θα εκτοξεύσουν την παραγωγή της στο αίμα.

Συμπέρασμα

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο, η υπερβολική ζάχαρη χωρίς τη συνοδεία πρωτεϊνών, λιπαρών και ινών για την εξισορρόπηση της ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, δεν είναι η ζάχαρη, αλλά η ινσουλίνη που ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και για να περιορίσουμε την παραγωγή της θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στην καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στα άκρα και να αποκλείσουμε εντελώς τη ζάχαρη, αρκεί να θυμόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει μέτρο. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βρείτε τη χρυσή ισορροπία στη διατροφή σας:

1. Προτιμήστε τα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχονται στα φρούτα κι αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, που υπάρχει στα κέικ, τα γλυκά, τα μπισκότα και σε άλλα παρόμοια.

2. Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί με ζάχαρη. Αν θέλετε να πιείτε χυμό, μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο 100% φυσικό χυμό φρούτων.

3. Περιορίστε τα γλυκά σε 1-2 φορές την εβδομάδα και όταν τρώτε φροντίστε να είναι ένα κανονικού μεγέθους γλυκό.

4. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένων τροφών, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων.

Νεοπλασίες

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη πλέον πιστεύουν ότι μπορούν να σωθούν από την επάρατη νόσο

11.12.2024

Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 28 ετών – Αποκαλύπτει τα έξι συμπτώματα που αμέλησε

O Joe Faratzis εξήγησε τα πράγματα που του είχαν σηματοδοτήσει ότι έδινε μάχη με μια σοβαρή ασθένεια

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα
09.12.2024

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα

Τα νανορομπότ είναι η λύση για την καταπολέμηση του καρκίνου
03.07.2024

Τα νανορομπότ είναι η λύση για την καταπολέμηση του καρκίνου

Σουηδία: Ερευνητές ανέπτυξαν νανορομπότ που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα
02.07.2024

Σουηδία: Ερευνητές ανέπτυξαν νανορομπότ που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας
18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!
18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι
18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη
17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια
17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά
17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε
12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε