Έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των ατόμων που έχουν μόνιμο σύντροφο είναι περισσότερες από εκείνες των μοναχικών, με αποτελέσματα καλύτερα ακόμα και από τις χημειοθεραπείες.
Έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε συγκεκριμένα ότι ο γάμος μειώνει τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από καρκίνο.Παντρεμένοι άντρες και γυναίκες έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από την ασθένεια, από ότι οι ανύπαντροι άνθρωποι.
Στις μισές περιπτώσεις ασθενών μάλιστα, το να έχεις ένα σύντροφο έφερε πιο θετικά αποτελέσματα ακόμα και από τις χημειοθεραπείες. Οι ερευνητές τόνισαν ότι αν έχεις έναν/μία σύζυγο να σε προσέχει, είναι πιο εύκολο να γίνει η πρόληψη της ασθένειας και επομένως η αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.
Ο Πολ Νγκούγιεν , ο ογκολόγος που διεύθυνε την έρευνα, είπε ότι : «Αν έχεις ένα φίλο ή κάποιον αγαπημένο που έχει καρκίνο και νοιάζεσαι για αυτόν, μπορείς να κάνεις μεγαλύτερο καλό όταν τον συνοδεύεις στις επισκέψεις του γιατρού και του συμπαραστέκεσαι».
«Με το να είσαι δίπλα του και τον υποστηρίζεις σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακά θετικό», πρόσθεσε.
Ερευνητές του Ινστιτούτου για τον καρκίνο Dana-Farber και του Νοσοκομείου για γυναίκες στη Βοστόνη ανέλυσαν τα στοιχεία που έλαβαν από 734,800 ασθενείς.
Οι άντρες είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο, αμα ήταν παντρεμένοι, συγκριτικά με το 16% που είχαν οι γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες επιμένουν περισσότερο στο να πάνε οι άντρες τους στο γιατρό.
Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι παντρεμένοι ασθενείς είχαν επίσης 17% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον καρκίνο, υποθέτοντας ότι τα ζευγάρια αντιλαμβάνονται γρηγορότερα την ύπαρξη της ασθένειας και την ελέγχουν άμεσα.
Η βελτίωση αποδείχτηκε σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του οισοφάγου και καρκίνο που εμφανίστηκε στο κεφάλι ή στο λαιμό.
Οι ασθενείς ήταν όλοι Αμερικανοί και η διάγνωση για της ασθένειας έγινε μεταξύ 2004 και 2008.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν βρει το άλλο τους μισό είναι πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι από όσους είναι μόνοι ή χωρισμένοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που φανερώνουν ότι οι άνθρωποι σκέφτονται πιο θετικά το ενδεχόμενα να δεθούν με τα δεσμά του γάμου, από ότι 40 χρόνια πριν.
Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η οικονομική κρίση που έχει κάνει τους ανθρώπους να επαναξιολογούν τις οικογενειακές αξίες, αναζητώντας σταθερότητα σε αυτές τις «ρευστές» εποχές.