Mια θεραπεία που θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη έπειτα από καρδιακή προσβολή φαίνεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα επόμενα δέκα χρόνια. Επιστήμονες από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Duke ανέπτυξαν μια απλή μέθοδο με τη χρήση βλαστοκυττάρων, με την οποία ο ιστός που έχει υποστεί βλάβη μετατρέπεται σε καρδιακό μυ που λειτουργεί κανονικά, χωρίς την ανάγκη μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά γενετικά μόρια (μικρο-RNA), που λειτουργούν ως ρυθμιστές, ελέγχοντας τη δραστηριότητα πολλαπλών γονιδίων. Επίσης, εντόπισαν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τριών μικρο-RNA, που έδειχναν ότι μετατρέπουν τα κύτταρα του πληγωμένου ιστού σε κύτταρα του μυοκαρδίου. Οταν τα έφεραν σε επαφή σε εργαστηριακές συνθήκες, διαπίστωσαν ότι τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα άρχισαν να μετατρέπονται σε κύτταρα του μυοκαρδίου, κάτι που έγινε και στις δοκιμές τους σε ποντίκια.
Το τελευταίο τούς έδειξε ότι η μέθοδος αυτή έχει θεραπευτικές δυνατότητες. «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη κατά την οποία γίνεται χρήση των μικρο-RNA και όπως αποδείχθηκε, η χρήση τους παρουσιάζει θεραπευτικές δυνατότητες» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Victor Dzau.