Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια “ανατροπή” στην χρήση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά η υπερβολική δόση θα μπορούσε να προκαλέσει «σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών», μια κατάσταση όπου η καρδιά χτυπά ανώμαλα – γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή.
Αυτό συχνά βιώνεται ως φτερούγισμα στο στήθος.
Εάν συνεχιστεί για λίγο και αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
Ο όρος “σύνδρομο εορταστικής καρδιάς” επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1978 και χρησιμοποιείται κυρίως από γιατρούς στις ΗΠΑ.
Εκτός των Η.Π.Α., ακούγεται με το ελαφρώς λιγότερο ευγενικό όνομα: κολπική αρρυθμία που προκαλείται από το αλκοόλ .
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι πόσο συχνή είναι η πάθηση, κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν ανώμαλο καρδιακό παλμό μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Ωστόσο, μια Φινλανδική μελέτη , που δημοσιεύτηκε το 1987, ανέφερε ότι το 5%-10% των νέων περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής προκλήθηκαν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 30 ετών, και μεμονωμένα επεισόδια της στους νέους συχνά αποδίδονται:
-σε άσκηση αντοχής,
-ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών και,
-παχυσαρκία.
Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η Μελέτη Καρδιάς στην Πόλη της Κοπεγχάγης εντόπισε πάνω από 1.000 περιπτώσεις ΚΜ σε 16.500 άνδρες και γυναίκες.
Η βαριά χρήση αλκοόλ ήταν υπεύθυνη για το 5% των περιπτώσεων ΚΜ στους άνδρες.
Και ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής βρέθηκε να είναι 1,5 φορές υψηλότερος σε όσους πίνουν υπερβολικά πολύ, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ή καθόλου αλκοόλ.
Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την ανάπτυξη αρρυθμίας είναι ασαφές.
Μπορεί να υπάρχει άμεση τοξική επίδραση του αλκοόλ στα κύτταρα του καρδιακού μυός ή έμμεσες τοξικές επιδράσεις από προϊόντα διάσπασης (μεταβολίτες) είτε στην ίδια την καρδιά είτε σε άλλα όργανα, όπως τα ενδοκρινικά επινεφρίδια, που βρίσκονται στην κορυφή του κάθε νεφρού.
Πολλοί μηχανισμοί μπορεί να το εξηγήσουν:
Πρώτον, το αλκοόλ παρεμβαίνει στη νευρική αγωγιμότητα στην καρδιά , μεταβάλλοντας τον ρυθμό μετάδοσης του νευρικού σήματος στον καρδιακό μυ.
Δεύτερον, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση αδρεναλίνης είτε από τα επινεφρίδια είτε από τον καρδιακό ιστό, κάτι που μπορεί να αλλάξει τον καρδιακό παλμό οδηγώντας σε αρρυθμία.
Τρίτον, τα λιπαρά οξέα στο αίμα αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ και πιστεύεται ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη ΚΜ.
Τέλος, ο μεταβολίτης αλκοόλης ακεταλδεΰδη μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό μη φυσιολογικής μυϊκής συστολής ).
Αναπάντητα ερωτήματα
Αν και οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει κακό στην καρδιά, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
– Πρώτον, δεν γνωρίζουμε εάν το ποσοστό του συνδρόμου της καρδιάς των διακοπών είναι διαφορετικό σε όσους πίνουν μακροχρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν.
Η χρόνια χρήση αλκοόλ σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο καρδιακό πρόβλημα γνωστό ως αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια .
Εδώ, τα τοιχώματα της καρδιάς τεντώνονται, παχαίνουν ή σκληραίνουν, αλλάζοντας την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αρκετό αίμα σε όλο το σώμα.
Θα μπορούσε να υπάρχει πρόσθετος κίνδυνος για καρδιακό σύνδρομο διακοπών, εάν οι καθημερινοί χρήστες αλκοόλ πίνουν υπερβολικά.
–Δεύτερον, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών για άλλους παράγοντες καρδιακού κινδύνου (συννοσηρότητες) και την επιρροή τους στον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου της καρδιάς των διακοπών.
–Γενετικοί παράγοντες,
-τύπος αλκοολούχου ποτού (ποσότητα αλκοόλ ανά μονάδα),
-ταχύτητα κατανάλωσης και,
-εάν η κατανάλωση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της νηστείας ή μετά από ένα γεύμα, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της κολπικής μαρμαρυγής και του συνδρόμου των εορτών.
Υπάρχει, ωστόσο, μια σωτήρια χάρη, στο ότι η διακοπή του αλκοόλ αναστρέφει τις επιδράσεις που προκαλούν την AF και σε εκείνους που δεν έχουν υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, φαίνεται να μην έχει μακροπρόθεσμη καταστροφική επίδραση.
Πολλά έχουν διερευνηθεί σχετικά με το αλκοόλ και την επίδρασή του στην καρδιά, ωστόσο, μεγάλο μέρος της δημοσιευμένης έρευνας έχει επικεντρωθεί στη μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και στην ικανότητά του να προστατεύει την καρδιά.
Δεδομένου ότι το σύνδρομο της εορταστικής καρδιάς επινοήθηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια, το κοινό και οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά, ειδικά σε εκείνους που δεν παρουσιάζουν σημάδια κλασικών καρδιακών παθήσεων.
Ενώ η εποχή μας είναι να απολαύσουμε καλή θέληση και να είμαστε χαρούμενοι, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε δύο φορές αυτήν την περίοδο των διακοπών πριν φτάσουμε για ένα ακόμη ποτήρι ζεστό κρασί, ή αυγολέμονο.
Πηγή: https://theconversation.com/holiday-heart-syndrome-binge-drinking-can-cause-heart-problems-