Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, είναι δεδομένο πως θα κάνει την καρδιά σας πιο υγιή.
Διαβάστε τις δέκα συμβουλές τις οποίες μπορείτε -και πρέπει- να ακολουθήσετε πιστά, για να φροντίσετε την καρδιά σας, από το NHS
– Κόψτε το κάπνισμα
-Εάν είστε καπνιστής, κόψτε το τώρα!
Είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας.
Το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες στεφανιαίας νόσου.
Ένα χρόνο μετά την διακοπή του, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό περίπου από έναν καπνιστή.
-Να είστε δραστήριοι
Η δραστηριότητα – και η παραμονή σε αυτήν – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί επίσης να είναι ένα εξαιρετικό ενισχυτικό διάθεσης και άγχος.
Κάνετε 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα.
Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι να ασκείστε 30 λεπτά τις 5 ημέρες της εβδομάδας.
Μπορείτε για παράδειγμα να πάτε με το ποδήλατο στη δουλειά.
-Διαχειριστείτε το βάρος σας
Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τηρήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα.
Μάθετε αν είστε υγιείς με τον υπολογιστή BMI .
Εάν είστε υπέρβαροι, δοκιμάστε το πρόγραμμα απώλειας βάρους NHS 12 εβδομάδων.
-Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες
Τρώτε πολλές φυτικές ίνες για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – στοχεύστε τουλάχιστον 30 γραμμάρια την ημέρα.
Τρώτε φυτικές ίνες από διάφορες πηγές όπως:
-ψωμί ολικής αλέσεως,
-πίτουρο,
-βρώμη ,
-δημητριακά ολικής αλέσεως,
-πατάτες με τη φλούδα τους και,
-πολλά φρούτα και λαχανικά.
–Περιορίστε το κορεσμένο λίπος
Η κατανάλωση πάρα πολλών τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σας.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επιλέξτε πιο λιτές μερίδες κρέατος και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα 1% σε λιπαρά, αντί για πλήρες γάλα.
-Να τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
Καταναλώστε, τουλάχιστον 5 μερίδες ποικιλίας φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.
Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι για να πάρετε το ” 5 ” σας (μερίδες) την ημέρα, όπως:
-η προσθήκη ψιλοκομμένων φρούτων στα δημητριακά, ή,
-η συμπερίληψη λαχανικών στις σάλτσες ζυμαρικών και στα κάρυ σας.
-Μειώστε το αλάτι
Για να διατηρήσετε υγιή την αρτηριακή πίεση, αποφύγετε τη χρήση αλατιού στο τραπέζι και προσπαθήστε να προσθέσετε λιγότερο στο μαγείρεμά σας.
Μόλις συνηθίσετε τη γεύση του φαγητού χωρίς προσθήκη αλατιού, μπορείτε να το κόψετε τελείως.
Προσέξτε τα υψηλά επίπεδα αλατιού στα έτοιμα τρόφιμα.
Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που τρώμε βρίσκεται ήδη στα τρόφιμα που αγοράζουμε.
Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων – ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι εάν έχει περισσότερο από 1,5g αλάτι (ή 0,6g νάτριο) ανά 100g.
Οι ενήλικες πρέπει να τρώνε λιγότερο από 6g αλάτι την ημέρα συνολικά – δηλαδή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού.
-Τρώτε συχνά ψάρι
Τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας μερίδας λιπαρού ψαριού.
Ψάρια, όπως ο κολιός, οι σαρδέλες και ο σολομός είναι πηγή ω-3 λιπαρών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 2 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα.
-Πίνετε λιγότερο αλκοόλ
Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ περιέχει θερμίδες.
Η τακτική κατανάλωση περισσότερων από ό, τι συνιστά το NHS μπορεί να έχει αισθητή επίδραση στην υγεία σας.
Προσπαθήστε να τηρείτε τα συνιστώμενα ημερήσια όρια αλκοόλ, για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων με την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την υγεία της καρδιάς σας.
-Για τους άνδρες και τις γυναίκες συνιστάται να μην πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα σε τακτική βάση
-Μειώστε το ποτό σας σε 3 ή περισσότερες ημέρες, εάν πίνετε τακτικά έως και 14 μονάδες την εβδομάδα
-Αν θέλετε να το μειώσετε, προσπαθήστε να μην πίνετε καθόλου κάποιες ημέρες της εβδομάδας
-Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων
Όταν ψωνίζετε, είναι καλή ιδέα να διαβάσετε την ετικέτα στη συσκευασία τροφίμων και ποτών για να δείτε:
-πόσες θερμίδες
-πόσα λιπαρά,
-αλάτι και
-ζάχαρη, περιέχει το προϊόν.
Η γνώση του τι υπάρχει στο προϊόν που αγοράζετε και πώς ταιριάζει με την υπόλοιπη διατροφή σας , θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.
Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/