Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρας στεφανιαίας νόσου, ακόμη και σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια.
Μετα-ανάλυση 34 κλινικών δοκιμών και ερευνών που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA) είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL).
Στο σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6% και φθάνει έως 18%.
Τα ωμέγα-3 που υπάρχουν κυρίως στα ψάρια αλλά και σε διατροφικά συμπληρώματα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας έτσι την καρδιά. Στη στεφανιαία νόσο οφείλονται περίπου οι μισοί θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, κυρίως από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώει κανείς ψάρι δύο φορές την εβδομάδα (κυρίως λιπαρό, όπως σολομό ή σαρδέλα) ή να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ωμέγα-3 με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, χαμηλότερο επίπεδο λιπιδίων στο αίμα, καθώς επίσης χαμηλότερη αθηροσκλήρυνση και μικρότερη υπέρταση.
- Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης:
- Στον κρόκο του αυγού
- Σε ορισμένους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα καρύδια)
- Στον λιναρόσπορο
- Στο σπανάκι
- Στη σόγια