Είναι φθηνό, το βρίσκεις παντού και δίνει νοστιμιά σε πολλά φαγητά. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να αποτελέσει μια ευρύτερη ασπίδα για την καρδιά, περιορίζοντας τη βλάβη των καρδιακών κυττάρων.
Μελέτη η οποία διεξήχθη από αμερικανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι το έλαιο του σκόρδου – και συγκεκριμένα ένα από τα θειούχα συστατικά του – μείωσε θεαματικά τη βλάβη των καρδιακών ιστών σε ποντικούς που είχαν υποστεί «τεχνητή» καρδιακή προσβολή.
Οι επιστήμονες προτείνουν τώρα τη χορήγηση των θειούχων συστατικών του ελαίου του σκόρδου από το στόμα ως μια πιο «εύχρηστη» εναλλακτική για την ενίσχυση των καρδιακών ιστών.
Το μυστικό στο θειούχο υδρογόνο
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να δοκιμάσουν την επίδραση που θα είχε στην καρδιά το τριθειούχο διαλλύλιο που περιέχει το έλαιο του σκόρδου επειδή η συγκεκριμένη ουσία απελευθερώνει θειούχο υδρογόνο.
Αν και σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά τοξικό – δυο-τρεις εισπνοές του μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο – το θειούχο υδρογόνο σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, επιφέρει σημαντικά οφέλη. Καταστέλλει τις φλεγμονές, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει σε ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων.
Ωστόσο το αέριο είναι ασταθές και πτητικό και η χορήγησή του για θεραπευτικούς σκοπούς είναι δύσκολη. Συνήθως χορηγείται ενέσιμα, τώρα όμως, χάρη στο έλαιο του σκόρδου, ίσως να καταστεί δυνατή και η χορήγησή του από το στόμα.
Χορηγός οξυγόνου
Όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, όταν η ροή του αίματος στους καρδιακούς ιστούς διακόπτεται για ένα διάστημα εξ αιτίας μιας καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης, η χορήγηση θειούχου υδρογόνου τροφοδοτεί την καρδιά με πολύτιμο οξυγόνο, περιορίζοντας τις ενδεχόμενες βλάβες.