Η αξονική τομογραφία καρδιάς είναι μία καινοτόμος, αναίμακτη, απεικονιστική εξέταση για τον έλεγχο της καρδιάς και των αγγείων της, των στεφανιαίων αρτηριών (για τον λόγο αυτόν συνταγογραφείται και ως αξονική στεφανιογραφία).
-Πώς διενεργείται η αξονική τομογραφία καρδιάς;
Διενεργείται όπως οι απλές αξονικές τομογραφίες, σε υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους, από εξειδικευμένο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επικεφαλής είναι εξειδικευμένος ιατρός ακτινολόγος, ο οποίος επιβλέπει την εξέταση, καθοδηγεί το προσωπικό και κάνει τη διάγνωση.
-Πόση ώρα διαρκεί η εξέταση;
Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 8-10 δευτερόλεπτα, ενώ η παραμονή στον θάλαμο του αξονικού τομογράφου διαρκεί συνολικά περίπου 20 λεπτά, προκειμένου να γίνει η προετοιμασία του εξεταζομένου.
-Η προετοιμασία περιλαμβάνει :
-Λήψη φαρμάκου (νιτρώδες) για να φαίνονται καθαρά οι στεφανιαίες αρτηρίες
-Λήψη φαρμάκου (β-αναστολέας) για να έχει χαμηλούς παλμούς (καρδιακούς χτύπους)
-τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα στον βραχίονα
-τοποθέτηση ηλεκτροδίων καρδιογραφήματος στο στέρνο και
-οδηγίες για την εξέταση.
Μετά την προετοιμασία, ο εξεταζόμενος παραμένει μόνος στην αίθουσα, αλλά έχει άμεση οπτικοακουστική επαφή με τους τεχνολόγους που διενεργούν την εξέταση.
“Κατά τη διάρκεια της εξετάσεως γίνεται έγχυση ιωδιούχου σκιαγραφικού υλικού από τον φλεβοκαθετήρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αίσθηση θερμότητας για λίγα δευτερόλεπτα.
Με το τέλος της εξετάσεως, ο εξεταζόμενος παραμένει επί 30 λεπτά στον χώρο υποδοχής του αξονικού τομογράφου για παρακολούθηση”, αναφέρει η Ρενάτα Μαστοράκου MD, MSc, PhD (Oxford), EBCVR, Συντονίστρια Καρδιαγγειακής Αξονικής Απεικόνισης -Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, προσθέτοντας πως:
“Μετά μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες“.
-Ποιες είναι οι ενδείξεις για να προχωρήσει κανείς σε αξονική καρδιάς;
Ο ιατρός καρδιολόγος αποφασίζει πότε κάποιος πρέπει να προχωρήσει σε αξονική καρδιάς, καθώς αυτή είναι μία εξειδικευμένη εξέταση.
Οι ενδείξεις είναι πολλές.
Οι πιο συχνές είναι οι ακόλουθες:
–Προληπτικός έλεγχος σε άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, όπως: αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερίνη, λιπίδια κ.λπ.), παχυσαρκία, κάπνισμα, ιστορικό στεφανιαίας νόσου στην οικογένεια
–Ασαφή αποτελέσματα σε άλλες εξετάσεις, π.χ. δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου
–Έλεγχος ρουτίνας μετά από by pass ή stent
-Mπορεί η αξονική στεφανιογραφία να αντικαταστήσει την επεμβατική κλασική στεφανιογραφία;
Η αξονική τομογραφία καρδιάς μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου με μεγάλη ακρίβεια.
Άρα, ναι, μπορεί να αντικαταστήσει την κλασική επεμβατική στεφανιογραφία σε άτομα τα οποία έχουν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, αλλά και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις.
Ωστόσο, όταν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικές στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών ή σε οξείες καταστάσεις, η διενέργεια της κλασικής επεμβατικής στεφανιογραφίας για διαγνωστικούς και, κυρίως, για θεραπευτικούς λόγους (αγγειοπλαστική) είναι αναπόφευκτη.
-Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας καρδιάς σε σχέση με την επεμβατική κλασική στεφανιογραφία;
Η αξονική τομογραφία καρδιάς είναι:
-Μη επεμβατική, καθώς δεν απαιτείται καθετηριασμός αρτηρίας
-Γρήγορη, με ελάχιστο χρόνο παραμονής στο εξεταστικό κέντρο
-Απαιτεί χαμηλότερες ποσότητες σκιαγραφικού υλικού
-Πόση ακτινοβολία δέχεται ο εξεταζόμενος;
Η ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος στην αξονική τομογραφία καρδιάς είναι σε παρόμοια επίπεδα με αυτήν μιας στεφανιογραφίας.
Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν από την εξέταση;
-Ελαφρύ πρωινό
-Καμία λήψη τροφής και υγρών και αποφυγή καπνίσματος μέχρι την εξέταση
-Δεν απαιτείται διακοπή ή τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής
-Τι χρειάζεται να έχει μαζί του ο εξεταζόμενος;
-Πρόσφατη εξέταση ουρίας και κρεατινίνης (των τελευταίων 3 μηνών)
-Όλες τις προηγούμενες εξετάσεις που υπάρχουν (triplex καρδιάς, τεστ κοπώσεως, σπινθηρογράφημα, μαγνητικές και αξονικές καρδιάς, κλασικές στεφανιογραφίες) και πρακτικά εγχειρήσεων καρδιάς.