Μία σπάνια ασθένεια της καρδιάς που προκαλεί ταχυκαρδία όταν κάποιος σηκώνεται από την καθιστή θέση φαίνεται ότι «προτιμά» τις νέες και μορφωμένες γυναίκες, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Η ασθένεια ονομάζεται σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας και είναι αρκετά συχνή στην εφηβεία (υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν στους 100 εφήβους).
Μέχρι την ενηλικίωση, όμως, οι περισσότεροι ασθενείς την έχουν ξεπεράσει και έτσι στους ενήλικες πιστεύεται ότι προσβάλλει έναν στους 558 ανθρώπους, σύμφωνα με αμερικανικές στατιστικές.
Η ασθένεια προκαλείται από δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και, επειδή είναι σπάνια, συχνά καθυστερεί να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα των ασθενών αποδίδονται σε άλλα αίτια, όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού ή η χρόνια κόπωση.
Τα τρία κυριότερα συμπτώματα είναι ταχυκαρδία όταν σηκώνεται ο πάσχων από την καθιστή θέση, η ζάλη και το θολωμένο μυαλό. Άλλα συμπτώματα είναι λιποθυμία, ακραία κόπωση, πονοκέφαλος, στομαχόπονος, ναυτία και έμετος, δυσκολίες συγκέντρωσης, αδυναμία στα πόδια, ασυνήθιστα αισθήματα ζέστης ή κρύου, ακραία εφίδρωση, μπλάβισμα ή κοκκίνισμα στα πόδια και αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.
Η νόσος συχνά εκδηλώνεται έπειτα από στρεσογόνα γεγονότα, όπως ιογενή νοσήματα (λ.χ. λοιμώδης μονοπυρήνωση, γρίπη, βαρύ κρυολόγημα), ένας τραυματισμός, μια εγχείρηση ή ακόμα και το αδυνάτισμα και, γενικότερα, οτιδήποτε απαιτεί παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMJ Open», βασίζεται στην ανάλυση του ιστορικού 136 ασθενών από τη Βρετανία και στόχος της ήταν να εντοπιστούν τυχόν ομοιότητες μεταξύ των ασθενών.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι περισσότεροι ασθενείς (πάνω από το 60%) ήταν γυναίκες, που είχαν διαγνωστεί σε ηλικία 30-33 ετών και διέθεταν πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό τίτλο.
Πολλές από αυτές είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν δουλειά ή και να πάψουν εντελώς να εργάζονται εξαιτίας των συμπτωμάτων τους.
Ένας στους πέντε ασθενείς, εξάλλου, έπασχε και από σύνδρομο χρονίας κοπώσεως, ενώ άλλοι τόσοι έπασχαν και από σύνδρομο Ehlers Danlos (κληρονομούμενες διαταραχές του συνδετικού ιστού), γεγονός που υποδηλώνει ότι «μπορεί να υπάρχει αλληλοεπικαλυπτόμενη αιτία», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Από τους 136 ασθενείς, ο ένας στους τρεις δεν έκανε καμία θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούσαν συνολικά 21 διαφορετικούς θεραπευτικούς συνδυασμούς (!), με τους βήτα-αναστολείς (είναι φάρμακα που χορηγούνται για τις καρδιακές αρρυθμίες) να είναι το συχνότερα χορηγούμενο φάρμακο.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως παρότι το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία γι’ αυτό, με συνέπεια να βασανίζονται επί χρόνια οι ασθενείς.
www.tanea.gr