Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο εργαλείο το οποίο υπολογίζει τον μελλοντικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Με αυτόν τον τρόπο, λένε οι ερευνητές, μπορούν να μετρήσουν την πραγματική ηλικία της καρδιάς.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Heart, η κληρονομικότητα αλλά και ο τρόπος ζωής του ανθρώπου σήμερα παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς όταν αυτός μεγαλώνει και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις ερευνητών από κορυφαίες βρετανικές επιστημονικές εταιρίες.
Οι στρατηγικές πρόληψης της καρδιακής νόσου που ισχύουν μέχρι σήμερα βασίζονται κυρίως στον μεσοπρόθεσμο, δεκαετή κίνδυνο, που εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και το φύλο του ανθρώπου. Επομένως, τα νεότερα άτομα και οι γυναίκες τείνουν να εξαιρούνται, αν ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που τους θέτει μετέπειτα σε υψηλό κίνδυνο νόσησης.
Ο νέος μετρητής έχει σχεδιαστεί να εντοπίζει τέτοια άτομα και να προβλέπει πόσο χρόνια αναμένεται να ζήσουν καλά, μέχρι να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο JBS3 λαμβάνει υπόψη του τον παρόντα τρόπος ζωής του ατόμου, την αρτηριακή πίεση του αίματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης και τις ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.
Γνωρίζοντας λοιπόν την πραγματική ηλικία της καρδιάς τους, οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πως ο τρόπος ζωής μπορεί να αλλάξει και να προλάβει καταστάσεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον.
Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού του κινδύνου καρδιοπάθειας τεκμηριώνει την αναγκαιότητα των πρώιμων παρεμβάσεων προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής έναντι των φαρμακευτικών παρεμβάσεων μετέπειτα.
Αν και οι θάνατοι από καρδιακά νοσήματα έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ειδικά στις προηγμένες χώρες, η καρδιακή νόσος παραμένει πρώτη αιτία θανάτου. Μάλιστα, όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι το κοινό υποεκτιμά τον κίνδυνο εκδήλωσης