Η καρδιά είναι ο βασικός μυς του ανθρωπίνου σώματος, υπεύθυνος για την σωστή ροή του αίματος και τη διανομή των θρεπτικών συστατικών σε ολόκληρο το σώμα, προκειμένου αυτό να λειτουργεί αρμονικά. Με απλά λόγια, είναι ο πυρήνας που εγγυάται ότι μπορούμε να αναπνέουμε ακόμα. Τη σεβόμαστε όμως όσο της αξίζει;
Η σωστή λειτουργία της καρδιάς είναι η ανθρώπινη αυτή λειτουργία, που απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας 24 ώρες το 24ωρο. Βέβαια, οι περισσότεροι θεωρούμε τη λειτουργία της τόσο «δεδομένη» που ξεχνάμε, πως αρκετές από τις καθημερινές μας συνήθειες τη βλάπτουν ανεπανόρθωτα.
Ένα ποτήρι κρασί ή ό,τι άλλο αλκοόλ προτιμάτε, μια στο τόσο, σίγουρα δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση του κρασιού, η σωστή κατανάλωσή του μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιακή υγεία. Αλλά, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Τα καταστροφικά της αποτελέσματα επεκτείνονται στο συκώτι, τα οστά, τη μνήμη και παράλληλα αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τα καρδιακά επεισόδια είναι η πρώτη αιτία θανάτου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αλλά αν αποφασίσετε να σταματήσετε το αλκοόλ, τότε οι πιθανότητες μειώνονται στο 50% ή ακόμη και περισσότερο ανά περιπτώσεις. Να θυμάστε, ότι δεν είναι η ίδια η κατανάλωση που επηρεάζει την καρδιά σας αλλά τα μακροχρόνια αποτελέσματα αυτής.
Το φαγητό είναι πράγματι άνοστο χωρίς αλάτι. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το συστατικό αυτό περισσότερο από όσο θα έπρεπε, βάζοντας σε κίνδυνο τον οργανισμό να παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη πίεση είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, κάτι που καλό θα ήταν στο επόμενο γεύμα, να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά. Να θυμάστε, ότι πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνετε καθημερινά, περιέχουν ήδη αλάτι, αυξάνοντας έτσι την ημερήσια πρόσληψη νατριού.
Η έλλειψη άσκησης είναι μία ακόμη αιτία καρδιακών προβλημάτων, με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 να κυριαρχεί στις …παρενέργειες αυτής της κακής συνήθειας. Όσο λιγότερο ασκείστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρετε επιπλέον κιλά, τα οποία σε βάθος χρόνου επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία. Μια αδρανής ζωή και οι αμέτρητες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, είναι παράγοντες που δρουν παράλληλα με την αύξηση του βάρους και συνεπάγονται αύξηση των πιθανοτήτων για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι μάστιγες της σύγχρονης ζωής και μπορούν να έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο σύνολο της υγείας σας, αν δε μεριμνήσετε. Μία βασική παράμετρος είναι η αδυναμία της καρδιακής λειτουργίας. Εάν φροντίσετε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για να μετριάσετε το πρόβλημα, τότε μειώνετε αυτόματα τις πιθανότητες καρδιακής δυσλειτουργίας, αλλά και των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν τέτοιες συνθήκες στο νευρικό σύστημα. Τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σας και αυτό σίγουρα δεν αποτελεί μυστικό.
Συμβαίνει συχνά να τρώτε ακόμα και όταν δεν είστε πεινασμένοι, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όταν καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα. Ωστόσο, συνήθως στην περίπτωση της «λιγούρας» τα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι ανθυγιεινά, όπως σακχαρώδη προϊόντα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε αλάτι.
Το τσιγάρο, ο σιωπηλός αυτός «δολοφόνος», παρά τις παγκόσμιες αντικαπνιστικές εκστρατείες παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας, που κάνει εκατομμύρια καπνιστές να συνεχίζουν αλόγιστα να προκαλούν την ίδια τους την καρδιά. Μία πρόσφατη στατιστική μελέτη αποκάλυψε, ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για ποσοστό περίπου 30% των θανάτων από καρδιακά επεισόδια, χωρίς να υπολογίζεται ο αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος των πνευμόνων και του στόματος.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως «στέρηση ύπνου». Με τη σειρά της, η στέρηση ύπνου οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες όχι μόνο μπορούν να σας κάνουν να τρώτε περισσότερο, με σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία και το σύνολο της υγείας σας, αλλά παράλληλα αυξάνει ανησυχητικά και τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Για μια υγιή καρδιά, οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει ένας ενήλικας να αφιερώνει τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε νύχτα σε έναν ποιοτικό ύπνο.