Όλοι μας γνωρίζουμε πώς το κοινό κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί σε μία ή δύο εβδομάδες, ωστόσο αυτό που μπορεί να παραμείνει για αρκετό διάστημα είναι ο ξηρός βήχας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά συμπτωμάτων από ρινική καταρροή και βουλωμένη μύτη έως πονόλαιμο, φτέρνισμα και βήχα.
Τα συμπτώματα προκαλούνται από την καταπολέμηση της μόλυνσης από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καθώς το ιικό φορτίο μειώνεται, βελτιώνεται σταδιακά και η κατάσταση της υγείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), η φλεγμονή που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα μπορεί μερικές φορές να επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε επίμονο βήχα.
Έτσι, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι παρόλο που η ασθένεια έχει υποχωρήσει, δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον συνεχή βήχα.
Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει για ένα ή δύο μήνες, άλλοτε είναι ήπιος και άλλοτε πιο σοβαρός. Συνήθως επιδεινώνεται από παράγοντες, όπως ο κρύος αέρας ή όταν το άτομο ξαπλώνει.
Τα ερεθίσματα αυτά προκαλούν αντανακλαστικό βήχα. Ειδικά όταν κάποιος είναι ξαπλωμένος, οι βλεννώδεις εκκρίσεις που παράγει ο βλεννογόνος σε αυτή τη θέση, εισέρχονται ευκολότερα στους αεραγωγούς, ερεθίζοντάς τους και προκαλώντας βήχα.
Τα κατασταλτικά του βήχα διατίθενται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία και μπορούν να ανακουφίσουν από τον ξηρό βήχα. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες σπιτικές θεραπείες που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο του ενοχλητικού συμπτώματος.
Δείτε κάποιες από αυτές:
Bότανα και μπαχαρικά
Το μέλι είναι ίσως το πιο γνωστό κατασταλτικό του βήχα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας για να επιφέρει σημαντική βελτίωση σε ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους.
Καταναλώνεται αυτούσιο ή προστίθεται σε ζεστό τσάι ως αρωματικό. Άλλα εξίσου πολύτιμα βότανα είναι ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, η μέντα και, για τους ενήλικες, οι καυτερές πιπεριές, οι οποίες περιέχουν καψαϊκίνη.
Καθαρός και υγρός αέρας
Ο ξηρός αέρας ερεθίζει το αναπνευστικό, ενώ τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας που επικρατούν το χειμώνα στους κλειστούς χώρους λόγω της θέρμανσης, εντείνουν το πρόβλημα. Είναι χρήσιμο να υπάρχει στο σπίτι υγρόμετρο και υγραντήρας.
Το πρώτο σάς ενημερώνει για τη σχετική υγρασία του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και το δεύτερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξησή της αν είναι πολύ χαμηλή.
Η ιδανική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60%. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε εγκαταστήσει έναν καθαριστή αέρα που θα σας βοηθήσει να φιλτράρετε από τον εσωτερικό αέρα ερεθιστικές ουσίες όπως σκόνη, αλλεργιογόνα κ.λπ.
Γαργάρες με αλατόνερο
Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία που προκαλεί ο ξηρός βήχας και έχουν αντιβακτηριακή δράση. Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό και κάντε γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα.
Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν συνιστάται για μικρά παιδιά, τα οποία μπορεί να καταπιούν εύκολα το αλατόνερο. Αν, ως ενήλικας, ξυπνάτε τη νύχτα από μια βασανιστική κρίση βήχα, οι γαργάρες μπορούν να σας προφέρουν γρήγορη ανακούφιση.
Αρωματοθεραπεία
Η αρωματοθεραπεία είναι η επιστήμη της θεραπείας με διάφορα αιθέρια έλαια. Για τον ξηρό βήχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έλαιο ευκαλύπτου. Μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες σε έναν ατμοποιητή ή ακόμη και να το εισπνεύσετε απευθείας ως ατμό όταν το ρίξετε σε ζεστό νερό.
Χρησιμοποιώντας το πριν από τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο καταπραΰνοντας την κρίση βήχα.
Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας εάν ο βήχας σας επιμένει για περισσότερο από ένα μήνα.
Μπορεί να προκαλείται από δευτερογενή λοίμωξη ή από άλλες καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ξηρός βήχας που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να διερευνηθεί από γιατρό.