Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και έκανε λόγω για 1.000 έως 3.000 νεκρούς στη Σανγκάη και όχι για τρεις όπως αναφέρουν οι κινεζικές αρχές.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για το σκληρό lockdown στη Σανγκάη και τόνισε ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι πολύ περισσότεροι από όσους αναφέρουν οι κινεζικές αρχές.
«Μιλάμε για μια χώρα χωρίς ωράρια εργαζόμενων, μια χώρα που δεν υπάρχουν εργάσιμες μέρες, που η κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή είναι εντός συγκεκριμένων πλαισίων και μιλάμε για μια έκταση που είναι λίγο μικρότερη από την Κρήτη με 26 εκατ. κατοίκους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το συνονθύλευμα των κοινωνικών οικιστικών και άλλων παραμέτρων προϋποθέτει πολύ προηγμένο σύστημα δημοσίας υγείας για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια έξαρση», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.
«Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» λειτούργησε ως και τη μετάλλαξη Δέλτα. Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο σχετικά με την Όμικρον και την Όμικρον 2. Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, η οποία μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν έστω με αυτά τα μέτρα, τα ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες, όπως βλέπουμε.», επισήμανε ο καθηγητής πνευμονολογία Νίκος Τζανάκης.
«Υπολογίζω ότι στη Σανγκάη θα έχουν 1.000-3.000 νεκρούς και όχι τρεις όπως αναφέρουν οι κινεζικές αρχές»
«Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια. Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό, όπου οι άνω των 65 είναι 30 και 40% ανεμβολίαστοι και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς στη Σανγκάη. Σύμφωνα με τα 300.000 κρούσματα, υπολογίζω ότι θα έχουν μεταξύ 1.000-3.000 νεκρών, με τα στατιστικά της Ελλάδας και όχι με τα στατιστικά που έχουν εκεί, εξαιτίας του κακού εμβολιαστικού στάτους που έχουν», ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.
«Το κινεζικό κοινωνικό σύστημα είναι καλά οργανωμένο μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις αυτές εμπεριέχουν μεγάλες αντικοινωνικότητας και αντιανθρώπινης συμπεριφοράς», είπε ο Νίκος Τζανάκης.