Βλέπουμε την «ουρά» της κορυφής του κύματος της πανδημίας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη γι’ αυτό και έχουμε πολλούς θανάτους, όπως εξήγησε σήμερα στην ΕΡΤ.
“Στο κάθε κύμα της πανδημίας βλέπουμε πρώτα αύξηση κρουσμάτων, στη συνέχεια διασωληνώσεων και έπονται δυστυχώς οι θάνατοι που είναι η επίπτωση της νόσου σε πολλούς ασθενείς.
Κύριοι παράγοντες είναι η ηλικία και ο μη εμβολιασμός”, ήταν η επισήμανση του κ. Ζαούτη, ενώ πρόσθεσε:
“Αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι η 4η χώρα στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω των 50 ετών, κατανοούμε ότι έχουμε γερασμένο πληθυσμό.
Τα άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν 300 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω συν-νοσηροτήτων.
Αν το συνδυάσουμε αυτό με το μη εμβολιασμό και την επέλαση της Δέλτα έχουμε τις επιπτώσεις που βλέπουμε τώρα”.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, πρώτα σε κρούσματα και διασωληνώσεις και στο τέλος των θανάτων.
Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι έχουμε ήδη, αύξηση των εμβολιασμών και μείωση των περιστατικών Δέλτα, οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε μείωση των θανάτων.
“Θα περάσουμε σιγά -σιγά σε μια νέα φάση της πανδημίας που ο σημαντικός δείκτης δεν θα είναι τα κρούσματα, διότι θα κολλάμε μεν όμως δεν θα έχουμε τις ίδιες επιπτώσεις με πριν”, είπε.
Τα δεδομένα με την Όμικρον είναι νωρίς ακόμα να τα γνωρίζουμε – σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η πιθανότητα διασωλήνωσης πέφτει στο μισό με την Όμικρον δηλαδή, έχει 50% μικρότερη πιθανότητα να μπει σε ΜΕΘ ο ασθενής.
Τείχος ανοσίας
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου η οποία ανέφερε πως τα εμβόλια δεν μπορούν να χτίσουν τείχος ανοσίας ώστε να σταματήσει η μετάδοση, ο κ. Ζαούτης είπε ότι κατά τη γνώμη του το γεγονός ότι το εμβόλιο μας προστατεύει από νοσηλείες και διασωληνώσεις, αυτό αποτελεί από μόνο του ένα τείχος ανοσίας και όχι το αν κολλάμε τελικά.
Ο ιός – όπως τόνισε στην συνέχεια- με την μετάλλαξη Όμικρον είναι υπε-μεταδοτικός ακόμα και στους εμβολιασμένους, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν αυξάνονται οι νοσηλείες.
Σε ότι αφορά τη χρήση του εμβολίου σε παιδιά κάτω των 5 ετών, κάτι το οποίο ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από την κατάθεση στον FDA των Pfizer& BioNTech για έγκριση σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ο κ. Ζαούτης σχολίασε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά αυτά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αν κολλήσουν και ” έχουμε χάσει μωρά γι’ αυτό και οι ειδικοί προσανατολίζονται σε αυτές τις ηλικίες“, κατέληξε.