Οι γονείς που κάνουν τα εμβόλια της COVID-19 προστατεύουν και τα ανεμβολίαστα παιδιά τους από τη λοίμωξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Όπως διαπίστωσε η μελέτη, τα παιδιά με τουλάχιστον 1 εμβολιασμένο γονέα είχαν:
-26% μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν με το στέλεχος Άλφα του SARS-CoV-2, ενώ,
-όταν και οι δύο γονείς ήταν εμβολιασμένοι, ο κίνδυνος ήταν 72% μειωμένος.
Για το στέλεχος Δέλτα:
– όταν ο ένας γονέας ήταν εμβολιασμένος τα παιδιά είχαν 20.8% μειωμένο κίνδυνο, ενώ,
-ο κίνδυνος ήταν 58.1% χαμηλότερος όταν είχαν εμβολιαστεί και οι δύο γονείς.
«Ο εμβολιασμός προστατεύει τόσο αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά και έμμεσα αυτούς που μένουν στο ίδιο σπίτι με το εμβολιασμένο άτομο.
Η έρευνά μας δείχνει ότι ο εμβολιασμός των γονέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο COVID-19 και για τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως του μεγέθους της οικογένειας ή της ηλικίας των παιδιών», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Samah Hayek, DrPH.
Στην έρευνα εξετάστηκαν οικογένειες με δύο γονείς που είχαν ανεμβολίαστα παιδιά.
Κανένας από τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχε ιστορικό λοίμωξης από COVID-19.
Όλοι οι εμβολιασμένοι εθελοντές της έρευνας είχαν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech για την COVID-19.
Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι εμβολιασμένοι γονείς είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι που μολύνθηκαν τελικά με τον ιό είχαν μικρότερο κίνδυνο να μολύνουν άλλα άτομα της οικογενείας τους με αυτόν.
Η έρευνα εξέτασε δύο διαφορετικές περιόδους της πανδημίας και συγκεκριμένα το διάστημα 17 Ιανουαρίου 2021 έως 28 Μαρτίου 2021 (κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Άλφα) και 11 Ιουλίου 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 (κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Δέλτα).
Στην πρώτη περίοδο εξετάστηκαν συνολικά 400.733 παιδιά, σε 155.305 οικογένειες.
Στη δεύτερη περίοδο εξετάστηκαν 181.307 παιδιά , σε 76.621 οικογένειες.
Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή, ανεξαρτήτως του πλήθους των μελών της οικογενείας, αλλά και της ηλικίας των παιδιών, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και στις δύο περιόδους που εξέτασε η μελέτη δεν υπήρχαν περιστατικά από το στέλεχος Όμικρον ,επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως διαφοροποιούνται τα αποτελέσματά της μετά την επικράτηση αυτού του στελέχους.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται σταδιακά, επομένως δεν θα πρέπει να αμελούμε τις αναμνηστικές δόσεις, ιδιαίτερα αν έχουμε παιδιά.