Ο κίνδυνος θανάτου από το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν του στελέχους Δέλτα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο νοσηλείας ή εισαγωγής στη ΜΕΘ, γεγονός που επιβεβαιώνει πρώιμα δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσο από το νεότερο στέλεχος της πανδημίας.
Αν και η έρευνα δεν έχει περάσει ακόμα από τη διαδικασία του peer-review, τα αποτελέσματά της συμφωνούν με αυτά άλλων ερευνών, όπως για παράδειγμα μία πρόσφατη μελέτη από το Τέξας η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς που μολύνονται με στο στέλεχος Όμικρον έχουν ηπιότερα συμπτώματα και μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.
Αντίστοιχα, μία έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από το στέλεχος Όμικρον είναι σχεδόν 50% μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος Δέλτα.
Η ίδια έρευνα κατέληξε επίσης ότι, αν και ο εμβολιασμός έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα για το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το Δέλτα, περιορίζει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 81%.
Τι διαπίστωσε η έρευνα από την Καλιφόρνια
Στην έρευνα από την Καλιφόρνια, η οποία έχει αναρτηθεί προς το παρόν ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα medRxiv, συμμετείχαν περίπου 70.000 ασθενείς με COVID-19 που είχαν μολυνθεί είτε με το στέλεχος Δέλτα είτε με το στέλεχος Όμικρον.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το νεότερο στέλεχος του SARS-CoV-2 είχαν 91% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό.
Τα ποσοστά εισαγωγής στη ΜΕΘ ήταν επίσης χαμηλότερα (74%) σε αυτή την ομάδα, ενώ και ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν χαμηλότερους στους ασθενείς με το στέλεχος Όμικρον.
Εξετάζοντας αποκλειστικά τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο διάστημα της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η διάρκεια νοσηλείας ήταν 70% μειωμένη στους ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με αυτούς που μολύνθηκαν από το Δέλτα.
«Η έρευνά μας παρατήρησε ηπιότερα συμπτώματα από το στέλεχος Όμικρον τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους ανεμβολίαστους εθελοντές, καθώς και σε αυτούς που είχαν ιστορικό λοίμωξης με άλλο στέλεχος του SARS-CoV-2», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.
Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα, το στέλεχος Όμικρον έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.
Τα εμβόλια έχουν επίσης μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στο νεότερο στέλεχος του ιού.
Η έρευνα παρατήρησε ακόμη ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν με το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το Δέλτα.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από το συγκεκριμένο στέλεχος.
Εξετάζοντας αποκλειστικά τους ασθενείς που νοσηλεύονται διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Το στέλεχος Όμικρον έχει κυριαρχήσει σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και έχει καταφέρει να εκτοπίσει το στέλεχος Δέλτα.
Αν και το ποσοστό των ασθενών που μολύνονται με το στέλεχος Όμικρον και χρειάζονται νοσηλεία είναι χαμηλότερο, η αυξημένη μολυσματικότητα του συγκεκριμένου στελέχους έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες σαν απόλυτος αριθμός να αυξηθούν.