Μια υποπαραλλαγή της παραλλαγής Όμικρον ανιχνεύτηκε την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με πλήρη ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη, στη Δανία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και φέρει το όνομα «Όμικρον 2».
Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίστηκαν ήδη:
-53 κρούσματα με Όμικρον 2, και,
– 20 είναι καταγεγραμμένα στο Ισραήλ, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη.
“Οι μελέτες για την Όμικρον 2 ξεκινούν τώρα, συνεπώς πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτήν την «παραλλαγή της παραλλαγής», όπως αναφέρει ο Ιταλός επιδημιολόγος Ρομπέρτο Κάουντα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore και διευθυντής της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Gemelli.
Ο κ. Κάουντα υποθέτει, ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο επιθετική από την Όμικρον 1, επειδή θα περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις.
Το ενθαρρυντικό είναι πάντως πώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος.
«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι πιο μεταδοτική, κάτι που θα συνιστούσε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα.
Ο αριθμός αναπαραγωγής, που είναι γνωστός ως R₀, υποδεικνύει στην επιδημιολογία, την πιθανή μεταδοτικότητα μιας μη ελεγχόμενης μολυσματικής παραλλαγής, δηλαδή το επίπεδο των ατόμων που μπορούν να έχουν μολυνθεί από ένα ήδη μολυσμένο άτομο.
Στην Όμικρον 1 , το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλό, καθώς ένα άτομο μπορεί να μολύνει άλλα 15 έως 17- τρεις φορές περισσότερα από την Δέλτα.
Εάν η Όμικρον 2 αποδειχτεί ακόμη πιο μεταδοτική, προφανώς τα προβλήματα θα αυξηθούν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι κλινικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει.
Η Όμικρον 1, μπορούμε πλέον να πούμε με σχετική βεβαιότητα, είναι σίγουρα λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα», ανέφερε ο δρ Κάουντα.
Ο Ιταλός επιδημιολόγος εξηγεί όμως ότι «είναι φυσιολογικό στη φύση και ειδικά με αυτόν τον τύπο ιού, να εμφανίζονται υποπαραλλαγές»
Η Δανία ήταν η πρώτη που εντοπίστηκε η υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία ήδη εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η Δανία μας δείχνει πώς είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε έναν μεγάλο αριθμό αλληλουχιών για την καλύτερη αναγνώριση του ιού και πώς συμπεριφέρεται.
Ταυτόχρονα, αυτές οι νέες αλληλουχίες δεν συνοδεύονται πάντα από σοβαρό επιδημιολογικό αντίκτυπο», εκτιμά ο Ιταλός επιδημιολόγος.
-Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις;
«Ο ιός αλλάζει, αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε.
Θυμόμαστε την παραλλαγή Δέλτα, η οποία είχε επίσης μια υποπαραλλαγή, την «Δέλτα Plus», η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο σημαντική για επιδημιολογικούς σκοπούς.
Πρέπει να παρατηρήσουμε προσεκτικά τι θα συμβεί.
Αντιμετωπίζουμε την παρουσία ενός ιού που εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια, επομένως η γνώση δεν είναι ακόμη τόσο εμφανής.
Είναι τεχνικά δυνατό σε έναν ιό αυτού του τύπου, να συμβούν υποπαραλλαγές, πρόσθετες ή διαφορετικές μεταλλάξεις από αυτές που υπάρχουν σε μια παραλλαγή.
Δεν είμαστε αντιμέτωποι με κάτι ασυνήθιστο.
Είναι σαν να υπάρχουν μεγάλες μεταλλάξεις και κάποιες δευτερεύουσες, κάτι που είναι κάτι κοντά στον αρχικό ιό», είπε ο κ. Κάουντα.
Ο Ιταλός επιδημιολόγος εξήγησε πως όλες οι παραλλαγές έχουν αρχή και τέλος.
«Η αιχμή της Όμικρον αναμένεται να υποχωρήσει σε 7 ή 8 εβδομάδες – έχουμε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής που το επιβεβαιώνει.
Οι αριθμοί υποδεικνύουν επιβράδυνση της καμπύλης και την επικείμενη κάθοδο, που θα οδηγήσει στη μείωση των λοιμώξεων μεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου.
Που σημαίνει, λοιπόν, μείωση των νοσηλειών, της εντατικής θεραπείας και τέλος και των θανάτων», είναι η ενθαρρυντική εκτίμηση του δρ Κάουντα.