Η πλειοψηφία των ασθενών με long COVID που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 παρουσίασαν λιπώδη διήθηση του ήπατος, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέα έρευνας από την Ιταλία.
Αναλύοντας τα δεδομένα για 235 ασθενείς με long COVID, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 55.3% είχαν λιπώδη διήθηση του ήπατος.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια ομάδα ασθενών πριν τη νοσηλεία τους για COVID-19 ήταν:
-37.3%, γεγονός που δείχνει ότι αρκετοί από αυτούς παρουσίασαν λιπώδη διήθηση του ήπατος μετά την οξεία λοίμωξη.
«Το ποσοστό των ασθενών με λιπώδη διήθηση του ήπατος ήταν ιδιαίτερα αυξημένο στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και πιστεύουμε ότι αποτελεί συνέπεια της λοίμωξης με τον ιό.
Ο τελευταίος μπορεί να επηρεάσει τόσο την καρδιακή όσο και τη μεταβολική υγεία, όπως διαπίστωσε η μελέτη μας», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Open Forum Infectious Diseases.
Παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο λιπώδους διήθησης του ήπατος στους ασθενείς με COVID-19 ήταν:
-το μεταβολικό σύνδρομο (154% αυξημένος κίνδυνος),
-η αντίσταση στην ινσουλίνη (50% αυξημένος κίνδυνος) και,
-ο ΔΜΣ (14% αυξημένος κίνδυνος).
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες της μελέτης, η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος θεωρείται βαρόμετρο για τη μεταβολική υγεία και έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και θανάτου.
Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι διαπιστώθηκε ανάστροφη σύνδεση ανάμεσα στη λιπώδη διήθηση του ήπατος και τον αριθμό των συμπτωμάτων long COVID από άλλα οργανικά συστήματα όπως:
-το δέρμα,
-το μυοσκελετικό,
-το νευρικό,
-το αναπνευστικό και,
-το αισθητικό.
«Αρκετοί από τους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή COVID-19 αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για τη λιπώδη διήθηση του ήπατος.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η κίρρωση, καθώς και μία σειρά χρόνια νοσήματα», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σύνδεση ανάμεσα σε μία λοίμωξη και τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, ωστόσο οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει σίγουρα να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες», πρόσθεσαν.
Η φυσική άσκηση και η απώλεια βάρους, είναι δύο προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με long COVID και λιπώδη διήθηση του ήπατος, σύμφωνα με τους συγγραφείς.
Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 235 ενήλικες από την κλινική long COVID της Modena στην Ιταλία από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, εκ των οποίων 130 ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος.
Οι ασθενείς είχαν πάρει στο σύνολό τους εξιτήριο από νοσοκομεία της πόλης όπου είχαν νοσηλευτεί με σοβαρή πνευμονία COVID-19.
Όλοι παρουσίασαν επίσης συμπτώματα long COVID μετά τη νοσηλεία τους.
Στο 13% των ασθενών, η διάγνωση της λιπώδους διήθησης του ήπατος δεν συνδέθηκε με κανένα άλλο σύμπτωμα της long COVID.
Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν η συχνότητα της λιπώδους διήθησης του ήπατος σε αυτό το δείγμα ασθενών.
Από τις εξετάσεις που έκαναν στους ασθενείς, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι :
-το 50% είχε παθολογικούς δείκτες της ηπατικής λειτουργίας κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο,
-με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 71.3% στους 4 μήνες μετά το εξιτήριο.
-Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 61 χρόνια,
-το μέσο ΔΜΣ ήταν 29, ενώ,
-τα 2/3 ήταν άνδρες.
-Η μέση διάρκεια νοσηλείας των εθελοντών ήταν οι 11.8 ημέρες, ενώ,
-το 19% διασωληνώθηκαν.
-Το 36% των ασθενών είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη,
-το 30% υπέρταση και,
-το 28% μεταβολικό σύνδρομο.