Παρακολουθούμε την εξέλιξη σε δράση καθώς η μία παραλλαγή του κορωνοϊού μετά την άλλη αναδύεται και πυροδοτεί περαιτέρω κύματα λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2022 – και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι λιγότερο επικίνδυνες.
Για τον κορωνοιό SARS-CoV-2, η επιβίωση είναι να μολύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Οι παραλλαγές, που είναι καλύτερες στη διάδοση θα ξεπεράσουν άλλες παραλλαγές.
Ένα βασικό μέρος αυτού είναι η μεταδοτικότητα.
Όταν ο αρχικός ιός άρχισε να εξαπλώνεται:
-κάθε μολυσμένο άτομο μόλυνε δύο ή τρεις άλλους κατά μέσο όρο.
–Το Δέλτα μολύνει έξι ή επτά.
-Το Omicron φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτικό.
Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς ο ιός γίνεται πιο μολυσματικός.
Αλλά με το Δέλτα, μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι καλύτερο στην αναπαραγωγή του εαυτού του, που σημαίνει ότι τα μολυσμένα άτομα διώχνουν περισσότερο τον ιό.
Ωστόσο, η μόλυνση ανθρώπων δεν είναι πλέον τόσο εύκολη όσο ήταν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τώρα κάποιο βαθμό ανοσίας λόγω παλαιότερης μόλυνσης ή εμβολιασμού.
Έτσι, παραλλαγές όπως το Όμικρον εξελίσσονται για να αποφύγουν αυτήν την ανοσία, συνήθως μέσω αλλαγών στην εξωτερική πρωτεΐνη ακίδας, τον κύριο στόχο των αντισωμάτων μας.
Υπάρχει ένα όριο στο πόσο πιο μολυσματικός μπορεί να γίνει ο ιός, αλλά μπορεί να μην υπάρχει όριο στην ικανότητά του να αποφύγει την ανοσολογική μας απόκριση.
Όπως συμβαίνει με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης, μπορεί να δούμε τη συνεχή εμφάνιση νέων παραλλαγών που αποφεύγουν την ανοσία αρκετά ώστε να προκαλούν κύμα μετά από κύμα λοιμώξεων.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα κάποια ανοσία από προηγούμενες μολύνσεις ή εμβολιασμούς»
Είναι πιθανό ότι, με την πάροδο του χρόνου, διαφορετικές ιογενείς γενεές θα επιμείνουν και θα αποκλίνουν, αντί για διαδοχικές παραλλαγές να εξαφανίσουν όλες τις άλλες και να σαρώσουν στην κυριαρχία.
Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει να συνδυαστούν διαφορετικά εμβόλια σε μία δόση, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.
Συχνά υποστηρίζεται ότι νέοι ιοί θα εξελιχθούν για να προκαλέσουν ηπιότερα συμπτώματα.
Αλλά επειδή ο SARS-CoV-2 είναι πιο μολυσματικός λίγο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, υπάρχει μικρή επιλεκτική πίεση για να το κάνει αυτό.
Η ευλογιά ήταν εξαιρετικά θανατηφόρα και μπορεί να είχε γίνει χειρότερη με την πάροδο του χρόνου.
Η γρίπη εξακολουθεί να έχει υψηλό ετήσιο αριθμό θανάτων.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί σε πολλά άλλα ζώα, δημιουργώντας νέες παραλλαγές που θα μπορούσαν να ξαναπηδήσουν στους ανθρώπους.
Αν και είναι πιθανό οι μελλοντικές παραλλαγές να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια σε άτομα χωρίς ανοσία, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τώρα κάποια ανοσία.
Αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να παρέχει κάποια προστασία από σοβαρές ασθένειες, ακόμη και αν αποτύχει να αποτρέψει τις λοιμώξεις.
Αλλά μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η ανοσία θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.
Ακόμα κι αν έχετε κάνει ήδη ένα ενισχυτικό εμβόλιο, θα μπορούσατε κάλλιστα να βρεθείτε στην ουρά για να πάρετε άλλο ένα, ή δύο “τρυπήματα” (εμβόλια) το 2022 για να σας προστατεύσουν από Ρο, Σίγμα, Ύψιλον, ή ίσως ακόμη και Ωμέγα.
Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.newscientist.com/article/mg25233661-800-2022-preview-what-will-the-coronavirus-do-next/