Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι το στέλεχος Όμικρον έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, επομένως αρκετοί επιστήμονες είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς το νεότερο στέλεχος θα εκτοπίσει εντελώς το τελευταίο.
Νέα δεδομένα από τη Νότια Αφρική επιβεβαιώνουν την παραπάνω θεωρία προσθέτοντας μία ακόμα μεταβλητή στην εξίσωση για τα δύο αυτά στελέχη.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον δημιουργεί εξουδετερωτική ανοσία για το στέλεχος Δέλτα, επομένως οι ασθενείς που νοσούν από το Όμικρον είναι προστατευμένοι και από το προηγούμενο στέλεχος ανησυχίας του ιού.
Σε ένα δείγμα 13 εθελοντών που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι τα αντισώματα για το στέλεχος αυτό αυξήθηκαν 14.4 φορές στις 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό.
Ωστόσο, η ίδια λοίμωξη αύξησε κατά 4.4 φορές τα αντισώματα και για το στέλεχος Δέλτα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στην προδημοσίευσή τους.
«Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή στα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, το στέλεχος Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με το Δέλτα, ενώ οι ασθενείς που μολύνονται με το πρώτο στέλεχος έχουν επαρκή ανοσία για το τελευταίο, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει και το αντίστροφο.
Αυτό σημαίνει ότι τα περιστατικά του στελέχους Δέλτα αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά», έγραψαν.
«Αν η παραπάνω θεωρία επιβεβαιωθεί, τότε η επιβάρυνση από την πανδημία στην καθημερινότητά μας αναμένεται να περιοριστεί επίσης», πρόσθεσαν.
Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 15 εθελοντές που είχαν μολυνθεί στην αρχή του κύματος κρουσμάτων από το στέλεχος Όμικρον.
Όλοι είχαν νοσηλευτεί, ωστόσο μόνο τέσσερις από αυτούς χρειάστηκαν εξωτερική χορήγηση οξυγόνου.
Δύο από τους εθελοντές δεν είχαν επαρκή εξουδετερωτικά αντισώματα για το στέλεχος Όμικρον και επομένως εξαιρέθηκαν από τη μελέτη, με αποτέλεσμα τελικά να εξεταστούν μόλις 13 εθελοντές.
Από αυτούς, οι 7 είχαν κάνει κάνει κάποιο από τα εμβόλια της COVID-19 (οι 3 είχαν κάνει 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ οι υπόλοιποι 4 είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson).
Οι επιστήμονες εξέτασαν:
-την ικανότητα των εθελοντών να εξουδετερώνουν τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα λίγες ημέρες μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό και,
-ακολούθως 14 ημέρες αργότερα.
Όπως διαπίστωσαν:
– η ικανότητα εξουδετέρωσης του στελέχους Όμικρον αυξήθηκε 14.4 φορές σε αυτό το διάστημα, ενώ ,
-για το στέλεχος Δέλτα παρατηρήθηκε επίσης αύξηση (4.4 φορές) στο ίδιο διάστημα.
«Η παραπάνω παρατήρηση δείχνει ότι οι ασθενείς θα έχουν ανοσία για το στέλεχος Δέλτα μετά τη μόλυνσή τους με το στέλεχος Όμικρον.
Αν επιβεβαιωθεί ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί πράγματι ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με το Δέλτα, τότε η αντικατάσταση του τελευταίου στελέχους από το Όμικρον θα περιορίσει σημαντικά την επιβάρυνση από την πανδημία της COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Ένα σημαντικό σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες ήταν ότι αρκετοί από τους εθελοντές της έρευνας ενδέχεται να είχαν ιστορικό λοίμωξης με κάποιο από τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, ενώ 7 από αυτούς ήταν και εμβολιασμένοι.
Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν το στέλεχος Όμικρον δημιούργησε εξουδετερωτικά αντισώματα για το στέλεχος Δέλτα, ή αν ενεργοποίησε τα αντισώματα από κάποια προηγούμενη ανοσιακή απόκριση (από λοίμωξη ή εμβολιασμό).
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η μεγαλύτερη ανοσία μετά την ανάρρωση από τον ιό παρατηρήθηκε στους εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί.