Οι θάνατοι από το αλκοόλ το 2020 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).
Συνολικά, 8.974 θάνατοι από κατάχρηση αλκοόλ καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση ενός έτους από τότε που το ONS άρχισε να συλλέγει αυτά τα δεδομένα το 2001.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων:
-διπλάσιος ο αριθμός των ανδρών από τις γυναίκες, πέθαναν από αλκοόλ.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων λόγω του αλκοόλ καταγράφηκε στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Στην Αγγλία, τα West Midlands και τα South West, ανέφεραν τις υψηλότερες αυξήσεις στα ποσοστά.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατανοήσουμε πλήρως γιατί υπήρξε τόσο σημαντική αύξηση των θανάτων από το αλκοόλ το 2020.
Αλλά αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη όσα γνωρίζουμε επί του παρόντος για το πώς η πανδημία άλλαξε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
Καταναλωτικές συνήθειες
Η πανδημία και τα σχετιζόμενα lockdown προκάλεσαν αλλαγή στη σχέση πολλών ανθρώπων με το αλκοόλ.
Αν και οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν το 2020 λόγω του κλεισίματος των παμπ και των εστιατορίων, σημειώθηκε σημαντική άνοδος στις πωλήσεις αλκοόλ σε σούπερ μάρκετ.
Και ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να έπιναν το ίδιο ή λιγότερο από ό,τι θα έπιναν συνήθως, οι αναφορές από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δείχνουν σχεδόν 59% αύξηση στους ανθρώπους που δήλωσαν ότι έπιναν σε υψηλότερα επίπεδα κινδύνου:
– περίπου 50 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα για τους άνδρες. και,
-35 μονάδες για γυναίκες.
Αυτά τα επίπεδα κατανάλωσης συνδέονται με μια σειρά καταστάσεων , συμπεριλαμβανομένων:
-των καρκίνων,
-των καρδιακών παθήσεων και,
-της ηπατικής ανεπάρκειας.
Πολλοί άνθρωποι άρχισαν επίσης να πίνουν ισχυρές μορφές αλκοόλ (όπως κρασιά ή οινοπνευματώδη ποτά) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι συνδέονται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως:
-ο καρκίνος,
-η στεφανιαία νόσος και,
-η ψυχολογική εξάρτηση.
Υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι λόγοι για τους οποίους η πανδημία μπορεί να άλλαξε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος που είχε η πανδημία στην ψυχική υγεία , με ορισμένους μάλιστα να αποδίδουν την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ σε εμπειρίες μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους .
Προηγούμενη έρευνα μάς δείχνει ότι τα άτομα με κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας (όπως η κατάθλιψη και το άγχος) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ από εκείνους που δεν έχουν.
Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αντιμετωπίσουν την κακή ψυχική υγεία , αυτή η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμους κινδύνους τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία.
Δεδομένης της αύξησης των αναφερόμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να συμβάλουν στον αριθμό των θανάτων από το αλκοόλ.
Μακροπρόθεσμες στρατηγικές
Η τάση αύξησης των θανάτων λόγω αλκοόλ υποδηλώνει την επείγουσα ανάγκη να επενδύσουμε όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και στη θεραπεία των βαθύτερων αιτιών των προβλημάτων με το αλκοόλ – όπως η ψυχική υγεία.
Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν ειδική θεραπεία για το αλκοόλ έχει μειωθεί από το 2014 – αν και δεν υπήρξε λιγότερη ζήτηση για θεραπεία.
Όμως, οι σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι λιγότερο εξοπλισμένες για να παρέχουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται – και οι μεγαλύτερες περικοπές έχουν επίσης παρατηρηθεί σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ .
Τα στοιχεία της έρευνας από το 2020 υποδηλώνουν επίσης ότι υπήρχε ακόμη σημαντική ανάγκη για θεραπεία μεταξύ εκείνων που έπιναν σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ωστόσο, πολλοί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία λόγω αλλαγών στον τρόπο παροχής αυτών των υπηρεσιών λόγω περιορισμών.
Το αλκοόλ αναγνωρίζεται ότι ασκεί σημαντική πίεση στο NHS.
Όμως, ακόμη και στην τελευταία δεκαετή στρατηγική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά – η οποία έχει δεσμευτεί για 780 εκατομμύρια λίρες για εξειδικευμένη θεραπεία για προβλήματα ναρκωτικών – δεν υπάρχουν σχέδια για ενημέρωση αποκλειστικών στρατηγικών θεραπείας για προβλήματα αλκοόλ.
Δεδομένων των τελευταίων δεδομένων από το ONS σχετικά με τους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ, υπάρχει πραγματική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μια ειδική στρατηγική θεραπείας και για τα προβλήματα αλκοόλ.
Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις όσον αφορά την αναστροφή της αύξησης της βλάβης που προκαλεί το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων.
Ενώ η Σκωτία, για παράδειγμα, έχει θεσπίσει ελάχιστη μοναδιαία τιμολόγηση για το αλκοόλ για να μειώσει τις βλάβες, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι έχει μειώσει τους θανάτους που προκαλούνται από το αλκοόλ παρά τη μείωση της κατανάλωσης .
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή μια εκστρατεία για τη μείωση του στίγματος που σχετίζεται με την προβληματική χρήση αλκοόλ, η οποία έχει αναγνωριστεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση βοήθειας.
Ωστόσο, αν και αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μακροπρόθεσμες στρατηγικές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που στοχεύουν στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για επιβλαβή χρήση αλκοόλ και στην εφαρμογή στρατηγικών που λειτουργούν τόσο στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης όσο και στους θανάτους από αλκοόλ .
Είναι επίσης σημαντικό να παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε όσους έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ και ότι οι στρατηγικές επιδιώκουν επίσης να αποτρέψουν την ανάπτυξη προβλημάτων.
Τα δεδομένα του ONS έδειξαν επίσης ότι όσοι ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βλάβη από το αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένων θανάτων) σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στις πιο εύπορες περιοχές.
Η αντιμετώπιση ευρύτερων ζητημάτων ανισότητας –όπως η φτώχεια, η εκπαίδευση, η στέγαση και η ανεργία– είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση τόσο της πρόσληψης επικίνδυνων επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ όσο και των θανατηφόρων εκβάσεων που αυτή επιφέρει.