“Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικροv και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα της μετάλλαξης.
Γνωρίζουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες», ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Eλένη Γιαμαρέλλου.
Η κ. Γιαμαρέλλου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η Επιτροπή συνεδριάζει συνεχώς βάσει των νέων δεδομένων, ενώ επεσήμανε ότι «η τρίτη δόση εμβολίου προφυλάσσει από την Όμικρον κατά 85% σύμφωνα με νέα στοιχεία»
«Φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρή η κλινική εικόνα, χωρίς πυρετούς, μόνο με φτάρνισμα και καταρροή», εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου αναφορικά με την συμπτωματολογία της μετάλλαξης Όμικρον, όμως σημείωσε πως «απασχολεί η λοιμογονικότητα».
Η Όμικρον δεν αναδιπλασιάζεται στους πνεύμονες
«Η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε 2 1/2 ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για την Δέλτα και άλλων παραλλαγών.
Αν κάποιος από την παρέα του ρεβεγιόν μάθει ότι είναι θετικός, όλοι χρειάζονται καραντίνα 5 ημερών, και όχι 15 όπως σε προηγούμενες μεταλλάξεις“, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γιαμαρέλλου είπε επίσης ότι “η μετάλλαξη Όμικρον αναδιπλασιάζεται 70 φορές περισσότερο από την προηγούμενη κυρίαρχη μετάλλαξη, αλλά είναι καλό νέο ότι παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και στους βρόγχους με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται πνευμονίες που ήταν «ο τρόμος και ο φόβος».
Εκτίμησε δε, πως είναι αναγκαίο να γίνονται PCR τεστ σε περίπτωση πονόλαιμου ή καταρροής, καθώς συχνά ένα «αρνητικό rapid test είναι απατηλό”.
“Αλλά και αν βγει θετικό το rapid test πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό.
Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι φοράς μάσκα», κατέληξε.
Πηγή: ΕΡΤ