Δύο μελέτες που έγιναν στη Βρετανία και δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, καθώς και δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσης χθες από τη Νότια Αφρική συμφωνούν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλείες, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.
Οι Βρετανικές προκαταρκτικές έρευνες –η μία έγινε στη Σκωτία και η άλλη στην Αγγλία- χαιρετίσθηκαν από τους ειδικούς, οι οποίοι φάνηκαν πάντως επιφυλακτικοί και υπογράμμισαν πως το υψηλό ποσοστό μετάδοσης της παραλλαγής θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις.
“Αυτό που λέμε, είναι πως είναι μια καλή είδηση με διαβαθμίσεις -με διαβαθμίσεις επειδή πρόκειται για πρώιμες παρατηρήσεις, οι οποίες είναι στατιστικά σημαντικές και μας δείχνουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλειών“, ανέφερε ένας από τους συντάκτες της Σκωτσέζικης μελέτης, ο Τζιμ Μακμέναμιν, σε δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Σκωτία εξετάσθηκαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και συγκεντρώθηκαν σε δύο ομάδες:
-Δέλτα από τη μια πλευρά,
-Όμικρον από την άλλη.
Σύμφωνα μ’ αυτή τη μελέτη: “Η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για COVID-19 σε σχέση με τη Δέλτα”.
Η μελέτη έδειξε επίσης πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα.
Πρόκειται για μια μικρή μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας δεν εξετάσθηκε κανένας νοσηλευόμενος και ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά οι συντάκτες της είπαν ότι προσάρμοσαν αυτά τα όρια χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους.
Στη δεύτερη μελέτη, η οποία προέρχεται από την Αγγλία, διαπιστώθηκε:
-μείωση κατά 20% έως 25% σε όλους τους τύπους νοσηλειών για την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα και,
-μείωση κατά 40% ως 45% στις νοσηλείες για μία νύχτα ή περισσότερο (τις “εισαγωγές”).
Στο πλαίσιο της Σκωτσέζικης μελέτης εξετάσθηκαν μόνο οι εισαγωγές.
“Μολονότι η μείωση του κινδύνου νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον είναι καθησυχαστική, ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός”, προειδοποίησε η Άστρα Γάνι του Imperial College του Λονδίνου, η οποία ήταν από τους συντάκτες της Αγγλικής μελέτης.
“Προσθέτοντας την αναμνηστική δόση, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τη μόλυνση και τη νοσηλεία“.
Καμιά από τις δύο μελέτες δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε αξιολόγηση από ομοτίμους, όμως έρχονται να προστεθούν στα όλο και περισσότερα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον.
Δεν είναι σαφές αν η μείωση των ποσοστών των σοβαρών περιπτώσεων, που παρατηρείται με την Όμικρον, οφείλεται στα χαρακτηριστικά της παραλλαγής, ή αν η εν λόγω παραλλαγή μοιάζει λιγότερο σοβαρή επειδή πλήττει πληθυσμούς που είναι περισσότερο ανοσοποιημένοι, καθώς έχουν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει από την COVID στο παρελθόν.
“Η είδηση αυτή δεν αφαιρεί τίποτε από την εξαιρετική διάδοση αυτής της παραλλαγής στον πληθυσμό και από το γεγονός ότι ακόμη κι αν μια μικρή μόνο αναλογία ανθρώπων χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα για COVID, ο αριθμός των νοσηλειών μπορεί να είναι πολύ μεγάλος αν ο ρυθμός με τον οποίο διαδίδεται στην κοινότητα συνεχίσει να αυξάνεται”, επεσήμανε η Πένι Ουόρντ, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στις έρευνες.
Τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν επίσης πως η νόσηση που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι:
-κατά 70% έως 80% λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι η Δέλτα, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC), όμως αυτό δεν πρέπει να εικάζεται πως ισχύει για όλες τις χώρες.
“Θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική με πολύ προσοχή“, δήλωσε σε ζωντανή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζον Νκενγκασόνγκ.
“Είναι οι πρώτες ημέρες και πρόκειται για τοπική παρατήρηση για τη δημόσια υγεία“.
Πρόσθεσε δε, πως παράγοντες όπως η νεαρή μέση ηλικία του νοτιοαφρικανικού πληθυσμού μπορεί να παίζουν ρόλο σ’ αυτό που παρατηρείται στη χώρα.