Τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας την περίοδο της πανδημίας ανέλυσαν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια ΜΕΘ “Αττικόν”, Βασίλειος, Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
“Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε όσα ακούγονται για τις ΜΕΘ“, είπε η κ. Κοτανίδου, ενώ στην συνέχεια ανέφερε “πως πρόκειται για ανυπόστατες ισχυρισμούς περί διακρίσεων ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ“.
«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή.
Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5» , συμπλήρωσε η κ. Κοτανίδου, εξηγώντας:
«Στο νούμερο ένα είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και,
–στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο»
Προσέθεσε ότι “στο διάστημα μέχρι την ανεύρεση κλίνης ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής, σημειώνοντας ότι ο αριθμός κενών κλινών είναι δυναμικός, αλλάζει από στιγμή σε στιγμή”.
Στην συνέχεια είπε ότι “κατά την πανδημία είχαμε αύξηση του αριθμού κλινών και σήμερα λειτουργούν συνολικά σε δημόσιο, στρατιωτικά και ιδιωτικό τομέα 1.280 κλίνες ΜΕΘ.
«Το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού.
Δυστυχώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για ΜΕΘ».
Η κ. Θεοδωρακοπούλου, εξήγησε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ για τις κλίνες ΜΕΘ, την οποία βλέπουν όλοι οι γιατροί.
“Το όφελος λειτουργίας της είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι”, επισήμανε.
Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου είπε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%.
“Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών“, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπέκος.
“Στις ΜΕΘ ο σκοπός είναι ο κάθε ασθενής να βγει ζωντανός και με ποιότητα ζωής», πρόσθεσε.