Σε ένα ιδιαίτερο και πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει και έχει να κάνει με την γενετική προδιάθεση σε σοβαρή νόσο και θάνατο από COVID-19 στις νεότερες ηλικίες, αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία για την γενετική προδιάθεση.
“Αυτό σημαίνει, ότι όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτήν την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική.
Και δυστυχώς υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.
Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες“, εξήγησε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας:
– Το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και στη θνησιμότητα.
-Από την άλλη, καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις παραγωγικές και τις κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, μικρότερες δηλαδή των 60 ετών.
“Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες της πανδημίας αυτή τι στιγμή.
Οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στην διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες, η μία τροφοδοτεί την άλλη.
Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών“, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Πρόσθεσε ότι “ο εμβολιασμός τους θα αποτελέσει παρακαταθήκη όχι μόνο γι αυτό το κύμα της επιδημίας, αλλά και στην επερχόμενη φάση της ενδημικότητας, την οποία περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους“,
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι “όσες χώρες δεν φτάσουν σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα”.