Η υπνική άπνοια συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης παρατήρησης.
Η έρευνα εξέτασε ασθενείς από το Cleveland Clinic Health System και διαπίστωσε ότι η υποξία κατά τη διάρκεια του ύπνου:
-συνδέεται με 31% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι οι διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.
«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η υποξία κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με συγκεκριμένες βλάβες στους πνεύμονες που μπορεί να επιδεινώσουν την παθοφυσιολογία της COVID-19.
Οι βλάβες αυτές ενισχύουν τόσο τον πολλαπλασιασμό του ιού όσο και τη φλεγμονή, δεν φαίνεται ωστόσο να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.
Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, η υποξία συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση», αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Καθώς η υπνική άπνοια και η υποξία κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καθώς και αυξημένα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής, θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο από COVID-19», αναφέρει η Cinthya Pena Orbea, συγγραφέας της έρευνας.
«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η αντιμετώπιση της υποξίας κατά τη διάρκεια του ύπνου με χορήγηση οξυγόνου εξωτερικά ή CPAP μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξερευνηθεί από μελλοντικές μελέτες», πρόσθεσε.
Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 350.710 ενήλικες που είχαν κάνει εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 στο Cleveland Clinic Health System από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020.
Μεταξύ αυτών ήταν:
-5.402 ασθενείς (μέση ηλικία 56) που είχαν κάνει στο παρελθόν μελέτη ύπνου.
–Από αυτούς τους ασθενείς:
– οι 1.935 είχαν αργότερα θετικές εξετάσεις PCR για την COVID-19.
Τα τελικά σημεία που εξέτασε η έρευνα ήταν τα ποσοστά μόλυνσης με τον SARS-CoV-2, καθώς και ο κίνδυνος νοσηλείας, διασωλήνωσης, χορήγησης οξυγόνου και θανάτου.
–Στους ασθενείς που είχαν κάνει μελέτη ύπνου το 56% ήταν γυναίκες.
–Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος σε αυτό τον πληθυσμό ήταν 34-36, ενώ ,
–οι περισσότεροι ασθενείς είχαν άλλα χρόνια νοσήματα όπως:
-υπέρταση,
-άσθμα ή,
-διαβήτη.
Στα μοντέλα που εξέτασαν οι επιστήμονες της μελέτης έγινε προσαρμογή για διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο ΔΜΣ, καθώς και αρκετά χρόνια νοσήματα.
Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν έκανε προσαρμογή για τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στους ασθενείς για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center