Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από τη Γαλλία, η πεποίθηση ενός ασθενούς ότι μολύνθηκε με τον ιό SARS-CoV-2 συνδέεται με περισσότερα σωματικά συμπτώματα σε σχέση με το επιβεβαιωμένο ιστορικό COVID-19 λοίμωξης, το οποίο συνδέθηκε μόνο με χρόνια ανοσμία.
Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι εθελοντές που πίστευαν ότι έχουν ιστορικό COVID-19, χωρίς ωστόσο η διάγνωση αυτή να επιβεβαιώνεται από εξετάσεις, παρουσίαζαν σε αυξημένη συχνότητα διάφορα συμπτώματα, όπως:
–ανοσμία,
– δύσπνοια,
-στηθάγχη,
-αίσθημα παλμών και,
-αίσθημα κόπωσης.
Αντιθέτως, στους ασθενείς που είχαν ιστορικό θετικής εξέτασης για την COVID-19 το συχνότερο χρόνιο σύμπτωμα ήταν η ανοσμία, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Σήμερα, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο ποσοστό ασθενών θα παρουσιάσει τελικά long COVID.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης αρκετά χρόνια συμπτώματα που έχει αποδοθεί στο ιστορικό COVID-19 λοίμωξης, κατά πάσα πιθανότητα αποδίδονται σε άλλα αίτια.
Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Constances cohort.
Οι εθελοντές ηλικίας 18-69 ετών έδωσαν δείγματα αίματος από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020, τα οποία ακολούθως εξετάστηκαν για COVID-19.
Από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τα οποία είχαν ερωτήσεις όπως:
- Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα πιστεύετε ότι έχετε μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2;
- Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα έχετε παρουσιάσει κάποιο νέο χρόνιο σύμπτωμα που δεν είχατε στο παρελθόν;
-Οι επιστήμονες ζήτησαν από 35.852 εθελοντές της παραπάνω βάσης δεδομένων να λάβουν μέρος στην έρευνα, από τους οποίους οι 26.823 ανταποκρίθηκαν και συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια.
–Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 49 και το 51% ήταν γυναίκες.
Από το σύνολο αυτών που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, οι 1.091 είχαν τελικά θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.
Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, η πεποίθηση ενός εθελοντή ότι έχει μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 στο παρελθόν συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για όλα τα χρόνια συμπτώματα.
Συγκεκριμένα:
- Ανοσμία: 16.37 φορές αυξημένος κίνδυνος
- Διαταραχές της αναπνοής: 7.75 φορές αυξημένος κίνδυνος
- Στηθάγχη: 6.58 φορές αυξημένος κίνδυνος
- Αίσθημα παλμών: 5.14 φορές αυξημένος κίνδυνος
- Αίσθημα κόπωσης: 4.9 φορές αυξημένος κίνδυνος
Ορισμένοι εθελοντές ανέφεραν επίσης:
-διαταραχές της ακοής καθώς και ,
-διαταραχές του ύπνου, ωστόσο η σύνδεση αυτή δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.
Οι επιστήμονες ακολούθως εξέτασαν μόνο τους ασθενείς που πίστευαν ότι είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 και αυτό αποδείχθηκε πράγματι αληθές από τις εξετάσεις τους.
Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς αυτοί είχαν 2.97 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ανοσμία και κανένα άλλο σύμπτωμα.
«Οι περισσότερες έρευνες που ασχολούνται με τα συμπτώματα της long COVID εξετάζουν μόνο ασθενείς με επιβεβαιωμένο ιστορικό COVID-19 και επομένως δεν έχουν ομάδα ελέγχου με υγιείς εθελοντές», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Τόνισαν επίσης ότι το 50% περίπου των εθελοντών που πίστευαν ότι είχαν μολυνθεί με τον ιό είχαν τελικά αρνητικές ορολογικές εξετάσεις.
«Ο γιατρός θα πρέπει να κάνει πάντοτε εξετάσεις στους ασθενείς που αναφέρουν συμπτώματα long COVID με σκοπό να διαπιστώσει αν πράγματι έχουν ιστορικό λοίμωξης με τον SARS-CoV-2.
Αν τελικά διαπιστωθεί ότι ο ασθενής δεν έχει ιστορικό COVID-19, τότε ο γιατρός θα πρέπει να εξερευνήσει άλλα αίτια για τα συμπτώματά του», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD