Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της COVID-19, επεσήμανε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% , σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία.
Η καθηγήτρια τόνισε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές.
«Φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι στη γρίπη και θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον».
Παράλληλα, ενημέρωσε για την προειδοποίηση του ECDC σχετικά με τη γρίπη, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης Η3Ν2 στην Κροατία, μια μορφή γρίπης ιδιαίτερα σοβαρή για ηλικιωμένους.
Όσον αφορά το τι θα συμβεί το χειμώνα, ανέφερε ότι μπορεί να επηρεαστεί η νοσηρότητα και αυτό οφείλεται:
– στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών,
-τη μετάλλαξη Δέλτα,
-την συμπεριφορά μας και,
-τις καιρικές συνθήκες.
«Στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου», επεσήμανε.
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για πρόσφατα δεδομένα που παρουσιάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στην πρόληψη της θνητότητας από τη Δέλτα, τα οποία έδειξαν αποτελεσματική μείωση της θνητότητας, με τα Pfizer να φτάνουν στο 90% και τα AstraZeneca στο 91%.
Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύρια δόσεις.
Σε ότι αφορά στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε:
-εγκύους περίπου 5.000,
-σε παχύσαρκους περίπου 4.000, και,
-σε υγειονομικούς περίπου 20.000, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.
Κλείνοντας, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν έγκαιρα τα εμβόλια, τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης.