Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πάνω από το 39% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της Σουηδίας για COVID-19 είναι παχύσαρκοι.
Καθώς στη χώρα αυτή μόλις το 16% του πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία, η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία σε ΜΕΘ από την COVID-19.
Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ για COVID-19.
Οι παρατηρήσεις της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων Swedish Intensive Care Registry (SIR), η οποία έχει δεδομένα για το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με COVID-19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020.
Ωστόσο, στην παραπάνω βάση δεδομένων δεν είχε καταγραφεί πάντοτε το ύψος και το βάρος των ασθενών.
Για τους ασθενείς που δεν υπήρχε αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες άντλησαν το ύψος και το βάρος είτε άμεσα επικοινωνώντας με τις ΜΕΘ που είχαν νοσηλευτεί, είτε από τα διαβατήριά τους.
Κατά συνέπεια, τελικά επιβεβαιώθηκε ο ΔΜΣ για όλους τους ασθενείς.
Καθώς όλο και περισσότερα δεδομένα έρχονται στο φως φαίνεται πλέον ότι η παχυσαρκία πράγματι αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.
Αν και αυτό ήταν ήδη εμφανές από την αρχή της πανδημίας, τα νέα δεδομένα μάς βοηθούν να αποκτήσουμε μία πιο σαφή εικόνα.
-Η Παχυσαρκία ως παράγοντας κινδύνου
Η μελέτη εξέτασε συνολικά περίπου 1.649 ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία σε διάφορες ΜΕΘ της Σουηδίας.
Όλοι οι ασθενείς ήταν:
-άνω των 18 ετών,
-τα 3/4 ήταν άνδρες, ενώ ,
-εξαιρέθηκαν όλες οι έγκυες γυναίκες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία (ΔΜΣ >30) είχαν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία στη ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι:
-το 39.4% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για COVID-19 ήταν παχύσαρκοι, ενώ,
-το ποσοστό της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό της Σουηδίας είναι μόλις 16%.
Ο υψηλός ΔΜΣ συνδέθηκε τόσο με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας στη ΜΕΘ, όσο και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19.
Μάλιστα, οι ασθενείς που είχαν ΔΜΣ πάνω από 30 ,
–είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον ιό, συγκριτικά με αυτούς που είχαν ΔΜΣ εντός φυσιολογικών ορίων.
Σε αυτούς που ανάρρωσαν τελικά από τον ιό, ο ΔΜΣ πάνω από 35 συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας στη ΜΕΘ για 14 ημέρες, ή περισσότερο συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν φυσιολογικό βάρος.
Όλα τα παραπάνω αποτελέσματα προήλθαν μετά από προσαρμογές για:
-το φύλο,
-την ηλικία,
-τα χρόνια νοσήματα και,
-την κατάσταση του ασθενούς κατά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ.
Επαγρύπνηση για τους ασθενείς με παχυσαρκία
«Για τους ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται στη ΜΕΘ, η παχυσαρκία συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ενώ ακόμα κι αν επιβιώσουν φαίνεται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο να παραμείνουν στη ΜΕΘ για περισσότερο από 14 ημέρες.
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης μας, η παχυσαρκία θα πρέπει να περιληφθεί στους μείζονες παράγοντες κινδύνου για την COVID-19.
Οι ασθενείς με παχυσαρκία που νοσούν με COVID-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά», αναφέρει η Lovisa Sjögren, επικεφαλής της μελέτης.
Η έρευνα βασίστηκε στο Swedish Intensive Care Register και η Sjögren υποστήριξε ότι είναι σημαντικό για τις μελέτες αυτού του είδους να χρησιμοποιούν μόνο δεδομένα υψηλής ποιότητας.
«Αρκετές έρευνες είχαν δείξει ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.
Η έρευνά μας είχε πλήρη δεδομένα για το ΔΜΣ των ασθενών που εξετάσαμε και μπορεί να επιβεβαιώσει την παραπάνω θεωρία», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center