Η φυματίωση ήταν η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια μέχρι την εμφάνιση του COVID-19.
Η φυματίωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει συχνότερα τους πνεύμονες και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με HIV και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, πέρυσι και για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, αυξήθηκαν οι εκτιμώμενοι θάνατοι από φυματίωση, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε αυτή την αύξηση οδήγησαν η διακοπή στις θεραπείες και τη διάγνωση που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Όπως υπολόγισε, περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι πέθαναν πέρυσι από τη νόσο, σε σύγκριση με 1,4 εκατ. εκτιμώμενους θανάτους από φυματίωση το 2019.
Ο COVID-19 έχει προκαλέσει 4,88 εκατ. επιβεβαιωμένους θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 1,88 εκατ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Σε αντίθεση με τα δεδομένα για τη φυματίωση, ο απολογισμός του Τζον Χόπκινς για τον COVID-19 περιλαμβάνει μόνο τους επίσημα επιβεβαιωμένους θανάτους από τη νόσο και πιθανώς ο συνολικός απολογισμό του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερος, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εάν οι εκτιμήσεις για τη φυματίωση είναι σωστές, το 2020 σηματοδότησε την πρώτη αύξηση παγκοσμίως στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση από το 2005.
Η έκθεση του ΠΟΥ είναι ένας από τους πρώτες που αναφέρθηκε στις συνέπειες των σοβαρών διαταραχών στη φροντίδα και την πρόληψη άλλων μολυσματικών ασθενειών λόγω της πανδημίας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ πρόκειται να δημοσιεύσει την έκθεσή του για τον εκτιμώμενο απολογισμό της ελονοσίας το 2020, για τον οποίο πολλοί ειδικοί της δημόσιας υγείας αναμένουν να δείξει επίσης αύξηση.
Το 2019 οι εκτιμώμενοι θάνατοι από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια ήταν 409.000 θάνατοι.
Οι ειδικοί έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις διαταραχές στους τακτικού εμβολιασμούς πρώιμης παιδικής ηλικίας λόγω της πανδημίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε αυξημένες εστίες ασθενειών, όπως η ιλαρά.
Τα lockdowns, τα πεισμένα συστήματα υγείας και ο φόβος μήπως κολλήσουν COVID-19 εμπόδισαν εκατομμύρια ανθρώπους να εξεταστούν ή να θεραπευτούν για φυματίωση πέρυσι, ανέφερε ο ΠΟΥ.
–Ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με φυματίωση μειώθηκε στα 5,8 εκατομμύρια το 2020,
-από 7,1 εκατομμύρια το 2019, ενώ ,
–ο αριθμός των ατόμων που αναζητούσαν προληπτική θεραπεία για τη νόσο μειώθηκε κατά 21% σε 2,8 εκατομμύρια.
-Εν τω μεταξύ, περίπου 150.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, μείωση 15% από το 2019.
Ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι περίπου 4,1 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί με φυματίωση αλλά δεν έχουν διαγνωστεί, πάνω δηλαδή από τα 2,9 εκατ. που είχαν μολυνθεί το 2019.
Οι διαταραχές στη διάγνωση και τη φροντίδα ήταν από τις πιο σοβαρές στη Γκαμπόν, όπου ο αριθμός των γνωστών περιστατικών φυματίωσης μειώθηκε κατά 80%, τις Φιλιππίνες, οι οποίες σημείωσαν πτώση 37%, και την Ινδονησία και την Ινδία, όπου οι μειώθηκαν κατά 31% και 25%, αντίστοιχα.
Η πανδημία επιδείνωσε επίσης τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στον αγώνα κατά της φυματίωσης.
Η χρηματοδότηση για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη της φυματίωσης-ήδη λιγότερο από το μισό από αυτό που χρειάζεται ο ΠΟΥ-μειώθηκε κατά 9% στα 5,3 δισ. δολάρια το 2020, καθώς οι χώρες μετατόπισαν τους πόρους προς τον COVID-19.