Η χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ασθενείς με μακρά COVID που εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μικρής έρευνας, σύμφωνα με την οποία:
-9 στους 10 ασθενείς κατάφεραν να βελτιώσουν τη ψυχολογική τους κατάσταση μετά τη χρήση των αντικαταθλιπτικών, σε αντίθεση με,
-τους 4 στους 10 ασθενείς που επωφελούνται υπό κανονικές συνθήκες από τη χρήση αυτών των σκευασμάτων.
Τα ευρήματα της μελέτης από την ερευνητική ομάδα με βάση το Μιλάνο, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας κλόνισαν την ψυχική μας υγεία, αυξάνοντας και τα ποσοστά της κατάθλιψης στους ασθενείς με μακρά COVID στo 40%.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Λισσαβώνα.
O επικεφαλής της έρευνας Dr Mario Mazza, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο San Raffaele, τονίζει μάλιστα πως περίμεναν ένα ποσοστό κάτω του 70% να θεραπευθεί με τη χρήση των αντικαταθλιπτικών:
«Αν και πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη, τα αποτελέσματά της υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με μακρά Covid έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να θεραπεύσουν την κατάθλιψη σε σύγκριση με αυτό που περιμέναμε.
Εν τέλει, η κατάθλιψη που συνεπάγεται μετά τη νόσηση από κορωνοϊό μπορεί να θεραπευτεί».
Ποιος είναι όμως ο παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση της κατάθλιψης;
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από τον ιό φαίνεται πως είναι ο καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση της κατάθλιψης ως σύμπτωμα της μακράς COVID.
Oι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όμως ενός συγκεκριμένου τύπου αντικαταθλιπτικών, των εκλεκτικών αναστολών επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), στοχοποιούν τη φλεγμονή.
Η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας
Η ερευνητική ομάδα επέλεξε να εστιάσει σε 58 ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης έξι μήνες μετά την αρχική νόσηση από κορωνοϊό.
Οι ουσίες που τους συνταγογραφήθηκαν ήταν:
η- σερτραλίνη,
-η παροξετίνη,
-η φλουβοξαμίνη,
-η φλουοξετίνη και,
-η σιταλοπράμη.
Οι εθελοντές συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματά τους πριν τη χορήγηση των αγωγών.
Τις ίδιες απαντήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν 4 εβδομάδες αργότερα.
-Οι 53 από τους 58 ασθενείς ανέφεραν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης βελτιώθηκαν αφού έλαβαν τις συγκεκριμένες αγωγές:
«Αυτό που αναμέναμε ήταν τουλάχιστον οι 40 από τους 58 ασθενείς να ανταποκριθούν θετικά στην αγωγή», επεσήμανε ο δρ Mazza.
Λόγω της μικρής κλίμακας της έρευνας, οι ερευνητές τώρα προετοιμάζονται για μια δοκιμή μεγαλύτερης κλίμακας, εξετάζοντας επιπλέον το κατά πόσο μπορούν τα αντικαταθλιπτικά να θεραπεύσουν και άλλα συμπτώματα της μακράς COVID, όπως:
-την κόπωση και,
-τη γνωστική εξασθένιση.
H δρ Livia De Picker, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Antwerp στο Βέλγιο που συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, σημειώνει σχετικά με τα θετικά αυτά αποτελέσματα:
«Αν και ακόμα δεν έχουμε πλήρως κατανοήσει όλες τις αιτίες της μακράς COVID, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη νόηση από κορωνοϊό μπορούν να θεραπευτούν μέσω των αντικαταθλιπτικών με σεροτονινεργική δράση.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει ότι τέτοιες ενώσεις δρουν θεραπευτικά σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, ενώ παράλληλα αρκετά αντικαταθλιπτικά βρίσκονται υπό μελέτη ως θεραπευτικές επιλογές κατά του κορωνοϊού».