Νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ και 10 φορές να πεθάνουν, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Αυτό αποκάλυψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, καλώντας για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να κλείσουν ραντεβού άμεσα.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ανάλογα δεδομένα του αμερικανικού CDC ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID-19 και 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό.
Η πανδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης στη χώρα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Υπάρχει αυξητική τάση σε:
-Θεσσαλία,
-Κεντρική Μακεδονία και,
-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
-Το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης έχει φθάσει στο 90%, ενώ
-στην υπόλοιπη χώρα είναι γύρω στο 60% με τάσεις αργής αποκλιμάκωσης.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι πλέον η χώρα μας μαζί με την Κύπρο είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 7 ημέρες είχαμε κατά μέσο όρο περίπου 200.000 τεστ ανά ημέρα.
Ο δείκτης θετικότητας είναι μόλις στο 1%, γεγονός που αποδίδεται στο μεγάλο αριθμό rapid tests που είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Όσον αφορά τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ο δείκτης θετικότητας είναι 1,82% με την εικόνα να είναι κακή σε περιοχές όπως:
– η Καστοριά,
-η Μύκονος,
-η Πιερία κλπ.
Όσον αφορά τα σχολεία, η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά ενώ διανύουμε την 3η εβδομάδα από την έναρξη των μαθημάτων.
Με το μεγάλο αριθμό των self tests πλέον ένα στα τρία νέα κρούσματα αφορά παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς στην πλειονότητα πρόκειται για ασυμπτωματικά άτομα.
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα σε σχολεία είναι περισσότερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
“Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική με το ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό να φθάνει στο 61,2% έχουμε ελάχιστα κρούσματα σε παιδιά δημοτικού, ενώ τα περισσότερα θετικά κρούσματα αφορούν περιοχές με ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 50%”, ανέφερε η κ. Παπαευγγέλου, προσθέτοντας:
“Καλούμε τους γονείς και τους ενήλικες να εμβολιαστούν”.
Ο επίκουρος καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως “υπάρχουν τάσεις τάσεις μικρής επιδείνωσης της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 6% στις διαγνώσεις και θανάτους”.
Καλύτερη είναι η εικόνα σε Σουηδία, Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ επιδείνωση έχουμε σε Ρουμανία, Πολωνία και Ουκρανία.
Όσον αφορά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 50,8 εκατ. self tests σε 4,8 εκατ. πολίτες και έχουν γίνει 38,5 εκατ. ηλεκτρονικές δηλώσεις.
Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας 109.000 θετικά κρούσματα.