Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε ύφεση διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έξαρση της νόσου μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός δεν είναι υψηλότερος συγκριτικά με άλλα εμβόλια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από την Ιταλία.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου BNT162b2 για την COVID-19, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε ύφεση έχουν 7.8% πιθανότητα να παρουσιάσουν έξαρση της νόσου.
Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τα ποσοστά που παρατηρούνται στο εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα, καθώς και της ηπατίτιδας Β», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACR Open Rheumatology.
«Η ύφεση δεν επιτυγχάνεται εξίσου εύκολα σε όλους τους ασθενείς, επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης μας ενδεχομένως δεν μπορούν να γενικευθούν στον γενικό πληθυσμό των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που εμβολιάζονται για την COVID-19», πρόσθεσαν.
Άλλες έρευνες που είχαν εξετάσει τον κίνδυνο εξάρσεων αρκετών ρευματολογικών νοσημάτων μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19, είχαν διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος έξαρσης κυμαίνεται από 5% μέχρι 17%, ανάλογα με τη νόσο καθώς και άλλους παράγοντες.
Οι 77 ασθενείς που έλαβαν μέρος στην παρούσα μελέτη είχαν επιτύχει κλινική ύφεση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους 3 μήνες πριν τον εμβολιασμό τους για την COVID-19, με βάση τους δείκτες του 28-joint Disease Activity Score για τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.
Όλοι είχαν σταματήσει επίσης τη λήψη αντιρευματικών φαρμάκων σύμφωνα με την οδηγία του American College of Rheumatology για την COVID-19.
Ως έξαρση της νόσου οι επιστήμονες θεώρησαν την αύξηση του σκορ στην παραπάνω κλίμακα κατά τουλάχιστον 1.2 μονάδες.
-Στους 5 από τους 6 ασθενείς που παρουσίασαν έξαρση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μετά τη χορήγηση του εμβολίου, αυτή εμφανίστηκε 2.6 ημέρες μετά την 1η δόση.
–Σε όλους τους ασθενείς η έξαρση υποχώρησε εντός 2 εβδομάδων με ή χωρίς τη χρήση γλυκοκορτικοειδών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
–Ένας από τους ασθενείς παρουσίασε σχετικά σοβαρή έξαρση, ενώ,
–στο σύνολο του δείγματος η πορεία της νόσου δεν είχε μεταβληθεί σημαντικά 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η διακοπή της αντιρευματικής θεραπείας ενδέχεται να επηρεάσει την πιθανότητα έξαρσης μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19 στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Κατά συνέπεια, η απόφαση για τη διακοπή ή όχι της θεραπείας πριν το εμβόλιο θα πρέπει να λαμβάνεται από τον γιατρό ανάλογα με την πορεία της νόσου στον κάθε ασθενή.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center