Αρκετές έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Alzheimer’s Association (AAIC) φέτος, έχουν διαπιστώσει σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.
Η πρώτη έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας εξέτασε 32 ασθενείς (μέση ηλικία 61.6) οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί για ήπια-μέτρια συμπτώματα COVID-19.
Η έρευνα παρακολούθησε την πορεία τους για 2 μήνες μετά το εξιτήριο που πήραν από το νοσοκομείο.
Οι ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν κατά τη νοσηλεία τους, καθώς και αυτοί που είχαν ιστορικό νευροεκφυλιστικών νόσων ή εγκεφαλικού επεισοδίου πριν τη διάγνωση της COVID-19, εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.
Το 56.2% των παραπάνω ασθενών παρουσίασε έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών (σκορ κάτω από 24 στην κλίμακα Montreal Cognitive Assessment).
Η συχνότερη μορφή έκπτωσης ήταν η απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Οι παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών ήταν:
-η ηλικία,
-η περιφέρεια της μέσης και,
-η αναλογία μέσης/γλουτών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, οι παρατηρήσεις τους μπορούν πιθανώς να εξηγηθούν από τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου, τα οποία εφόσον διατηρηθούν για μεγάλη διάρκεια, μπορεί να επηρεάσουν και τον εγκέφαλο.
-Αυξημένα επίπεδα βιοδεικτών νευροφλεγμονής
Σε μία άλλη μελέτη από τη Νέα Υόρκη, η παρουσία βιοδεικτών νευροφλεγμονής στον ορό συνδέθηκε με νευροεκφυλιστικά συμπτώματα στους ασθενείς με COVID-19.
Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης βασίστηκαν σε δεδομένα από την ανάλυση πλάσματος:
-σε 310 ασθενείς,
-ηλικίας άνω των 60 ετών,
-που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19.
Από το σύνολο των παραπάνω ασθενών:
– οι 158 είχαν παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα, ενώ,
-οι υπόλοιποι 152 όχι.
Το συχνότερο νευρολογικό σύμπτωμα ήταν η σύγχυση εξ’ αιτίας τοξικής-μεταβολικής εγκεφαλοπάθειας.
Οι ασθενείς με COVID-19 που παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα είχαν υψηλότερα επίπεδα NfL, GFAP, UCH-L1, ολικής ταυ και pTau, συγκριτικά με αυτούς που δεν εκδήλωσαν νευρολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Οι παραπάνω δείκτες αποτελούν ενδείξεις βλαβών στους νευρώνες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, τα αυξημένα επίπεδα των παραπάνω βιοδεικτών στον ορό συνδέθηκαν ισχυρά με την παρουσία νευρολογικών συμπτωμάτων στους ασθενείς με COVID-19.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η COVID-19 μπορεί να επιδεινώσει την παθολογία της νόσου Alzheimer.
Σε κάθε περίπτωση, όπως κατέληξαν, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να εξερευνηθεί πως επηρεάζονται οι γνωστικές λειτουργίες μακροπρόθεσμα από την παρουσία των παραπάνω βιοδεικτών.
Τα συμπτώματα παραμένουν μακροπρόθεσμα
Μία άλλη έρευνα από την Αργεντινή διαπίστωσε επίσης έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19, συνδέοντας μάλιστα το γεγονός αυτό με την ανοσμία.
Η έρευνα εξέτασε συνολικά :
-300 εθελοντές,
-ηλικίας άνω των 60 ετών
από την επαρχία Jujuy της Αργεντινής, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 3-6 μήνες μετά την ανάρρωση από την COVID-19.
-Το 44.6% των εθελοντών είχαν φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες,
-το 21% είχε μόνο έκπτωση της μνήμης, ενώ,
-το 34.4% είχαν έκπτωση αρκετών διαφορετικών γνωστικών λειτουργιών,
όπως για παράδειγμα:
-σημαντική έκπτωση της μνήμης,
-έκπτωση των εκτελεστικών λειτουργιών και,
-μείωση της προσοχής.
Όπως διαπίστωσε η μελέτη, η σοβαρότητα της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών συνδέθηκε ισχυρά με τη σοβαρότητα και διάρκεια της ανοσμίας, όχι όμως με τη σοβαρότητα της νόσησης από την COVID-19 συνολικά.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να εξετάσουμε τις νευρολογικές επιπλοκές της COVID-19 μακροπρόθεσμα.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center