Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca δεν αυξάνει τον θρομβώσεων μετά από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διστάζει να κάνει τη δεύτερη δόση εφόσον έχει ήδη χορηγηθεί η πρώτη.
Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εκτιμώμενο ποσοστό θρομβώσεων ήταν 2,3 ανά εκατ. σε άτομα που έλαβαν δεύτερη δόση.
Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο εκείνου όσων δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, δηλαδή το γενικό ποσοστό στον πληθυσμό.
Το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca προκάλεσε αρκετές ανησυχίες για την ασφάλειά του μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν, μερικά από τα οποία ήταν θανάσιμα.
Τα περιστατικά θρομβώσεων ανάγκασαν τους ρυθμιστικούς φορείς στην Ευρώπη να αλλάξουν την πολιτική τους αναφορικά με την χορήγηση του σκευάσματος, περιορίζοντάς την στους ηλικιωμένους.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να στραφούν σε άλλο σκεύασμα, για τη δεύτερη δόση τους.
Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου είχε λάβει, έως τις 14 Ιουλίου, 411 αναφορές σπάνιων για περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένων 71 θανάτων.
Πέντε από τους θανάτους σημειώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.
Μέχρι τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν χορηγηθεί περίπου 24,7 εκατ. πρώτες δόσεις και, 22,8 εκατομμύρια δεύτερες.
Το εμβόλιο «παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε σήμερα Τετάρτη, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος. «Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χορήγηση των δύο δόσεων του Vaxzevria» (η εμπορική ονομασία του εμβολίου), εφόσον δεν εντοπιστεί θρόμβωση μετά την πρώτη δόση.
Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας την παγκόσμια βάση δεδομένων ασφαλείας της Astra.
Οι αναφερόμενες περιπτώσεις θρομβώσεων που εμφανίστηκαν εντός 14 ημερών από τη χορήγηση της πρώτης ή δεύτερης δόσης συμπεριλήφθηκαν έως τις 30 Απριλίου.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Astra διεξάγουν έρευνα σε αρχικό στάδιο για να δουν εάν το εμβόλιο μπορεί να τροποποιηθεί για να αποφεύγει τις σπάνιες παρενέργειες.
Παράλληλα, μαζί με τις περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ερευνούν επίσης ενεργά πώς μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλιά τους για την αντιμετώπιση των παραλλαγών του ιού.
Η Astra ανέφερε ότι ελπίζει να έχει έτοιμη ένα νέο σκεύασμα μέχρι το φθινόπωρο.
Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τα ευρήματα του συστήματος MHRA για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με την Astra.