Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στα κατοικίδια ζώα τους.
Ως αποτέλεσμα, τα ζώα μπορεί να παρουσιάσουν επίσης συμπτώματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι σοβαρά, όπως υποστήριξαν δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.
Μία επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την κτηνίατρο Dorothee Bienzle από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά έκανε εξετάσεις COVID-19 σε 198 γάτες και 54 σκύλους.
Όλοι οι σκύλοι και 48 από τις γάτες ζούσαν σε σπίτια με τουλάχιστον ένα περιστατικό COVID-19, ενώ οι υπόλοιπες γάτες ζούσαν σε καταφύγια ζώων.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, 2 στις 3 γάτες και 2 στους 5 σκύλους που ζούσαν σε σπίτια με ασθενείς είχαν αντισώματα για τον SARS-CoV-2, γεγονός που δείχνει ότι μολύνθηκαν με τον ιό κάποια στιγμή στο παρελθόν.
Αντιθέτως, λιγότερο από 1 στις 10 γάτες που ζούσαν σε καταφύγια είχαν αντισώματα για τον ιό.
Αρκετές από τις γάτες και τους σκύλους που ζούσαν με ασθενείς COVID-19 παρουσίασαν επίσης συμπτώματα από τον ιό, όπως ανέφερε η Bienzle.
20-30% των ζώων είχαν:
-μειωμένη όρεξη,
-βήχα, διάρροια,
-καταρροή και,
-δύσπνοια.
Τα συμπτώματα αυτά ήταν συνήθως ήπια, εκτός από 3 περιστατικά που παρουσίασαν σοβαρή νόσηση.
Στις γάτες, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης όταν περνούσαν εκτεταμένο χρόνο σε στενή επαφή με τα άτομα στο σπίτι, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στους σκύλους.
Η κτηνίατρος Els Broens από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και οι συνεργάτες της έκαναν μία αντίστοιχη μελέτη με 156 σκύλους και 154 γάτες σε 200 σπίτια με ασθενείς COVID-19.
Όπως διαπιστώθηκε, στο 20% των σπιτιών τα ζώα μολύνθηκαν με τον ιό, όπως έδειξαν οι εξετάσεις PCR.
Αρκετά από τα κατοικίδια ζώα παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό, τα οποία ωστόσο ήταν ως επί το πλείστον ήπια.
Και οι δύο έρευνες πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 από τον άνθρωπο στα κατοικίδια ζώα είναι δυνατή.
Καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα φαίνεται ότι τα παραπάνω περιστατικά είναι πιο συχνά απ’ όσο πιστεύαμε στην αρχή της πανδημίας.
Αρκετοί άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο της ημέρας με τα κατοικίδιά τους, επομένως είναι αναμενόμενο να υπάρχουν μολύνσεις.
Ο ρόλος των ζώων στην εξάπλωση του ιού έχει βρεθεί στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι οι χοίροι, οι αγελάδες, οι πάπιες και οι κότες έχουν ανθεκτικότητα στον SARS-CoV-2.
Οι γάτες, αντιθέτως, μολύνονται ευκολότερα από τον SARS-CoV-2 σε σχέση με τους σκύλους και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα αιλουροειδή.
Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να μεταπηδήσει από τον άνθρωπο στα ζώα, να μεταλλαχθεί και ακολούθως να μεταπηδήσει ξανά στον άνθρωπο.
Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι τα ζώα μπορεί να παίξουν το ρόλο «αποθήκης» για τον ιό.
Το περασμένο έτος καταγράφηκαν ορισμένα περιστατικά μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τα μινκ στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του πληθυσμού των παραπάνω ζώων.
Η Δανία και η Ολλανδία σκότωσαν συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια μινκ, με σκοπό να επιβραδύνουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο σκύλος ή η γάτα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία έρευνα με σκοπό να δώσει απάντηση ειδικά στο παραπάνω ερώτημα.
Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν έχουμε κατοικίδια ζώα στο σπίτι μας, να εφαρμόζουμε τα μέτρα πρόληψης και να διατηρούμε τις αποστάσεις αν νοσούμε από COVID-19.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center