Το FDA των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Guillain-Barre (GBS) σε ένα μικρό αριθμό ατόμων, όπως υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού προχθές.
Σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε το FDA, στους συνολικά 12.5 εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ που έκαναν το παραπάνω εμβόλιο, εμφανίστηκαν συνολικά 100 περιστατικά GBS.
Από αυτά, τα 95 ήταν σοβαρά με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία των ασθενών.
Μάλιστα, ένας από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν κατέληξε εξ’ αιτίας του συνδρόμου.
Τα παραπάνω δεδομένα προέρχονται από το VAERS, δηλαδή το σύστημα των ΗΠΑ όπου αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων.
Το σύνδρομο Guillain-Barré
Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μία επίκτητη απομυελινωτική πολυνευροπάθεια που ξεκινά από τα κάτω άκρα και εξαπλώνεται σταδιακά στον υπόλοιπο οργανισμό.
Χαρακτηρίζεται από απώλεια των αντανακλαστικών, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση, στα σοβαρότερα περιστατικά του συνδρόμου.
Συχνά, περιστατικά του συνδρόμου μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την αποδρομή μίας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού η του γαστρεντερικού συστήματος.
Σε αρκετές περιπτώσεις, το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό του συνδρόμου σε άτομα που έκαναν τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna για την COVID-19.
«Αν και τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της Janssen (σ.σ. Johnson & Johnson) και τον κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barré, δεν επαρκούν για να στοιχειοθετηθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το FDA.
«Σημαντικότερα, η ανάλυση των δεδομένων που κάναμε για το συγκεκριμένο εμβόλιο δείχνει ότι τα οφέλη από τη χορήγησή του συνεχίζουν να υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους», πρόσθεσε.
Πριν από λίγες ημέρες, η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είχε υποστηρίξει ότι αντίστοιχος κίνδυνος ενδέχεται να υπάρχει και στο εμβόλιο της AstraZeneca για την COVID-19.
«Η επιτροπή εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα τόσο από τη βάση EudraVigilance με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων σε ασθενείς της Ευρώπης, όσο και δεδομένα από τις επιστημονικές μελέτες, ωστόσο προς το παρόν τα δεδομένα δεν επαρκούν για να επιβεβαιωθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος με το εμβόλιο», αναφέρει η PRAC στην ανακοίνωσή της.
Τόσο το εμβόλιο της Johnson & Johnson όσο και αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιούν αδενοϊό φορέα.
Δύο πρόσφατες μελέτες περιέγραψαν τα περιστατικά ασθενών από την Αγγλία και την Ινδία που παρουσίασαν μία σπάνια μορφή του συνδρόμου Guillain-Barré.
Οι ασθενείς αυτοί εκδήλωσαν σοβαρή αμφοτερόπλευρη πάρεση του προσώπου μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Μία άλλη έρευνα αναφέρθηκε στο περιστατικό μίας γυναίκας που παρουσίασε σύνδρομο Guillain-Barré 10 ημέρες μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μία κλινική δοκιμή της Βοστόνης.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το FDA των ΗΠΑ, καθώς και άλλους οργανισμούς σχετικά με τα σπάνια περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré μετά το εμβόλιο της Janssen για την COVID-19», υποστήριξε η Johnson & Johnson σε μία ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:
«Προς το παρόν η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου φαίνεται ότι είναι πολύ χαμηλή, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με αυτή που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό».
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center